MY KTEO

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Οι «αθώες» συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια σας


Η ξηροφθαλμία και ο ερεθισμός των ματιών μπορεί να προκληθούν λόγω ορισμένων βασικών καθημερινών συνηθειών που δεν λαμβάνετε υπόψη ότι είναι επιβλαβείς.

Όλοι βιώνουμε κατά καιρούς ανεξήγητο ερεθισμό στα μάτια. Είτε προκαλείται λόγω της εισόδου ξένου σώματος στο μάτι σας, λόγω αλλεργίας ή απλώς λόγω του περιβάλλοντός σας, το τρίψιμο, η δακρύρροια και το τσούξιμο μπορούν στην πραγματικότητα να διαταράξουν ολόκληρη την ημέρα σας.

Η ξηροφθαλμία και ο ερεθισμός των ματιών μπορούν επίσης να προκληθούν λόγω ορισμένων βασικών καθημερινών συνηθειών που δεν λαμβάνετε υπόψη ότι είναι επιβλαβείς

Δείτε μερικές συνήθειες που επιδεινώνουν απροσδόκητα τον ερεθισμό των ματιών:

1) Δεν κάνετε ντεμακιγιάζ ματιών πριν πέσετε για ύπνο
Ο ύπνος με eyeliner ή μάσκαρα μπορεί να μην οδηγήσει σε βλάβη του δέρματος, αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα μάτια. Όταν κοιμάστε με αυτά τα προϊόντα μακιγιάζ ματιών, είναι πιθανό να καταλήξουν στα μάτια σας, προκαλώντας έτσι σημαντικό ερεθισμό.

Εάν τρίψετε τα μάτια σας στον ύπνο σας ή μόλις ξυπνήσετε, τα ξηρά θραύσματα από αυτά τα προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πέσει στα μάτια σας, μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω τραυματισμό.

2) Κοιμάστε με τον ανεμιστήρα οροφής ανοιχτό
Ο ανεμιστήρας οροφής στο δωμάτιό σας μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αλλά είναι επίσης ένα από τα πράγματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον ερεθισμό των ματιών σας.

Πολλές φορές ενώ κοιμάστε, τα βλέφαρά σας θα μπορούσαν να μείνουν ελαφρώς ανοιχτά. Αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερυθρότητα κι ερεθισμό κατά το ξύπνημα, αλλά επιδεινώνεται από τον άνεμο που δημιουργείται από έναν ανεμιστήρα οροφής πάνω από το κρεβάτι σας.

3) Κακή διατροφή
Ακριβώς όπως το σώμα σας, τα μάτια σας χρειάζονται βιταμίνες και μέταλλα για να παραμείνουν υγιή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C και E, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και, φυσικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προστατεύουν τα μάτια σας και τη γενική σας υγεία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, κόκκινα μάτια και σε φαγούρα. Έτσι, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα για να διατηρείτε τα μάτια σας υγρά.

4) Δεν φοράτε προστατευτικά ματιών
Από το κούρεμα του γκαζόν και τα έργα ανακαίνισης του σπιτιού σας μέχρι τον καθαρισμό του με χημικά προϊόντα και το κολύμπι (στη θάλασσα ή στην πισίνα), είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας από τραυματισμούς φορώντας ειδικά γυαλιά. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική.

Εάν υπάρχει κίνδυνος κάτι να πετάξει στον αέρα ή να πιτσιλίσει τα μάτια σας, φορέστε την κατάλληλη προστασία.

5) Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου το χειμώνα
Πριν βγείτε έξω, θα πρέπει πάντα να παίρνετε τα γυαλιά ηλίου σας για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τις ακτίνες UV. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι σας προσφέρουν 99 έως 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και μην κοιτάτε ποτέ απευθείας στον ήλιο.

Εάν πρόκειται να μείνετε έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα, φορέστε γυαλιά ηλίου ακόμα κι αν έχει συννεφιά. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη από τις ακτίνες UV μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, όπως καταρράκτη και πτερύγιο, που προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη στο ασπράδι των ματιών σας.

Επιπλέον, η μη χρήση γυαλιών ηλίου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των βλεφάρων και του δέρματος γύρω από τα μάτια σας, καθώς και του ίδιου του ματιού.

6) Παραλείπετε τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο
Η γήρανση και οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια σας και ακόμη και να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε τα μάτια σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα από τα προβλήματα όρασης, καθώς πολλές οφθαλμικές παθήσεις δεν παρουσιάζουν σημάδια μέχρι να είναι αρκετά προχωρημένες και πιθανώς μη αναστρέψιμες.

Φροντίστε λοιπόν να αναπτύξετε μια σχέση με έναν οφθαλμίατρο και να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να διατηρήσετε την όρασή σας υγιή για τα επόμενα χρόνια.govastileto.gr