MY KTEO

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Οι ανατροπές στα εργασιακά και η «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση


Πώς η απασχόληση, η καθήλωση των αμοιβών, η ακρίβεια, ο εμπαιγμός των συνταξιούχων και η «κατσαρή» μερική απασχόληση διαμορφώνουν το κοινωνικό βαρόμετρο.

Η «αντίστροφη μέτρηση» της κυβέρνησης Μητσοτάκης μπορεί να πυροδοτήθηκε από το απίστευτης-παρακρατικής σύλληψης και έκτασης σκάνδαλο των υποκλοπών, ωστόσο η οικονομική πραγματικότητα είναι το σαθρό υπόβαθρο που οδηγεί στην αποσύνθεση.

Στα στατιστικά στοιχεία έχουμε:

-Την υποχώρηση του ρόλου της μισθωτής εργασίας στο (αυξημένο) εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ). Για παράδειγμα, οι μισθοί στον επισιτισμό σε μια χρονιά ρεκόρ σφίξεων και κερδών στον τουριστικό κλάδο…

-Την αύξηση της συμμετοχής των έμμεσων -κεφαλικού τύπου- φόρων στα συνολικά έσοδα του δημοσίου (άρα την υποχώρηση της άμεσης φορολογίας με βάση το εισόδημα).

-Την μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης (σε 73% το 2021 από 85% το 200%), άρα την μεγαλύτερη επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού με έξοδα ενοικίου. Εξ ου κι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τόσο πολύ (συν την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, την «χρυσή visa», τις (μη) επιστρεπτέες και οριζόντιες προκαταβολές κ.α.).

Ειδικά για τοις μισθωτούς και τους απασχολούμενους η πραγματικότητα περιγράφεται σαν ζοφερή και χωρίς προοπτική.

1.Ο βασικός μισθός, από τους χαμηλότερους στον ανεπτυγμένο κόσμο (713 μεικτά), όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου, αλλά πολλές φορές δεν εξελίσσεται. Οι 3ετίες έχουν καταργηθεί και έτσι ο νέος που έχει προσληφθεί πριν 12 χρόνια, το μακρινό 20109, λαμβάνει σήμερα, πλην ειδικών εξαιρέσεων (γέννηση τέκνου), τον ίδιο μεικτό μισθό!

Ο εισαγωγικός μισθός καθορίζεται από το κράτος, κάτι που δεν επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση για το Φυσικό Αέριο που μεταβάλλεται η τιμή του χρηματιστηριακά ή το ρεύμα. Ενώ έχουν περιπέσει σε αχρηστία οι (κλαδικές) Συλλογικές Συμβάσεις (δεν καλύπτον όλους τους εργαζομένους, δεν κηρύσσονται υποχρεωτικές κ.α.)

2.Κάθε χρόνο απολύονται και προσλαμβάνονται περισσότεροι από 2,3 εκ. εργαζόμενοι. Και επειδή αυτό γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου απασχολούνται περί το 1,8 εκ. μισθωτοί, πολλοί εκ των οποίων σε μόνιμες θέσεις, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι απολύονται και αναλαμβάνουν εκ νέου εργασία 3 και 4 φορές μέσα σε ένα 12μηνο.

3.Η «βασική» εργασία είναι η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία 1-3 ημέρες την εβδομάδα (το 53% των προσλήψεων).

4.Με ατομική σύμβαση μπορεί να μετατραπεί η σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε μερικής και να οριστεί καθημερινή 10ωρη εργασία χωρίς καταβολή υπερωριών.

5.Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία προστασία στην απασχόληση καθώς απελευθερώθηκαν οι ομαδικές απολύσεις ήδη από το 2017…

6.Μόνο 1 στους 2 συνταξιούχους θα πάρει κανονική αύξηση (7,5%) από τον προσεχή Ιανουάριο, όπως παραδέχθηκε (Σκάι 13/11/22) και ο υπουργός Εργασίας. Οι υπόλοιποι είτε δεν θα λάβουν ΚΑΜΙΑ αύξηση, είτε θα έχουν ελάχιστες αναπροσαρμογές σε μικροποσά (2-10 ευρώ το μήνα). ΚΑΝΕΙΣ ωστόσο δεν θα πάρει αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Και με δεδομένο ότι το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου δαπανάται για τρόφιμα, φάρμακα και θέρμανση-ενέργεια, το διαθέσιμο εισόδημα της «τρίτης ηλικίας» έχει υποστεί υποτίμηση από 20% έως 40% τους τελευταίους 14 μήνες της ακρίβειας…

7.Και το πιο ακραίο, σχεδόν σαδιστικό μέτρο, που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ: το «κατσαρό» 4ωρο. Δημάδη η «σπαστή» (πρωί-απόγευμα) μερική απασχόληση.

Όλα αυτά, η εκθεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η οικονομική περιθωριοποίηση και η φτωχοποίησης συνθέτουν το υπόβαθρο των ανατροπών που ωριμάζουν.iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα