MY KTEO

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Επικοινωνιακά και συντηρητικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την κακοποίηση παιδιών


Αποσπασματικό, συντηρητικό και επικοινωνιακό το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την κακοποίηση των παιδιών. Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέτρα, που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας για την προστασία των παιδιών, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Βουλή προκαλώντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που τα χαρακτήρισε αποσπασματικά συντηρητικά και επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο η κ. Κεραμέως, σε κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και Εκμετάλλευση», τόνισε ότι με «τις δράσεις και τις πολιτικές μας, υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας κάθε παιδιού, προλαμβάνουμε, ευαισθητοποιούμε, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας εν τη γενέσει τους».

Τα μέτρα αυτά έχουν βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα:

Βραχυπρόθεσμα μέτρα
Προσλήψεις 3.200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, έναντι 1.700 τη σχολική χρονιά 2018-2019 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστηρικτικοί φορείς (π.χ. Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συνεργασίας ΚΕΔΑΣΥ) παρεμβαίνουν άμεσα, με επιτόπια παρουσία, στα σχολεία, προς υποστήριξη σε κάθε εμφανιζόμενο περιστατικό, με σκοπό πρωτίστως την ασφάλεια των μαθητών μας και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Από το 2018-2019 έχει αυξηθεί κατά 152% η συνολική δαπάνη για υποστηρικτικές δομές.

Θεσμοθέτηση Συμβούλου Σχολικής Ζωής: εκπαιδευτικού που είναι το πρώτο σημείο αναφοράς για μαθητές που θέλουν να μοιραστούν κάτι που τους προβληματίζει, που ενημερώνει εκπαιδευτικούς και γονείς σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, οι μαθησιακές δυσκολίες, η συμπερίληψη και ενσωμάτωση και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οριζόντιες επιμορφώσεις των στελεχών εκπαίδευσης σε ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Μακροπρόθεσμα μέτρα
Ήδη από πέρυσι έχουν ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με θεματικές που στοχεύουν στη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού, όπως η σεξουαλική αγωγή. Η Σεξουαλική Αγωγή διδάσκεται από το δημοτικό – σε Γ’ και ΣΤ’ τάξη, καθώς και στη Β’ Γυμνασίου, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης διδάσκονται και καλλιεργούνται έννοιες όπως ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, ισότητα των φύλων, συνεργασία/συνεργατικότητα, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμπερίληψη στην εκπαίδευση, σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός.

Επιμορφώσεις: Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 125.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για τις θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.|

166 Νέα Προγράμματα Σπουδών: καλλιεργείται το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων, π.χ. μέσα από τα κείμενα στα μαθήματα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Η διάσταση αυτή διαπνέει όλα τα νέα προγράμματα σπουδών.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση για την κακοποίηση των παιδιών είναι αποσπασματικό και συντηρητικό, ενώ εστιάζει επίμονα στην αστυνομοκρατία και την ποινική τιμωρία» τόνισε η Μερόπη Τζούφη μιλώντας στη Βουλή.

Παράλληλα σημείωσε πως ο μονοπροσανατολισμός του κυβερνητικού σχεδίου στα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, αγνοώντας το ευρύτερο φάσμα κακοποίησης, γίνεται για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς και υπογράμμισε πως κύρια αγωνία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί στην κοινή γνώμη για τα περιστατικά Λιγνάδη, Γεωργιάδη και Κολωνού.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως σε μια κοινωνία που τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την σχολική διαρροή, την αναπηρία, τη φυλετική και πολιτισμική ευαλωτότητα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα παιδικής κακοποίησης: σωματικής, ψυχικής, σεξουαλικής.

Επίσης, ανέφερε πως στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά υποεκτιμούνται και υποκαταγράφονται. Υπενθύμισε μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως τη «Θεματική Εβδομάδα» στα σχολεία και τις εκπαιδευτικές δράσεις για τις έμφυλες ταυτότητες και τα σεξουαλικά δικαιώματα, την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την εξάλειψη του κοινωνικού τους αποκλεισμού.

Επίσης, τη στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, τη διδασκαλία της «Αγωγής Υγείας» από εξειδικευμένους επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως για να υπάρξουν αποτελέσματα χρειάζεται πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση των περιστατικών, νομική προστασία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Επιπλέον, απαιτούνται ειδικά μέτρα για τα ευάλωτα παιδιά σε φτώχεια, αναπηρία και κοινωνικό αποκλεισμό.

Κλείνοντας, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εθελοτυφλεί για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, αδιαφορεί για τα αρνητικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα των ανήλικων, όπως και για τις παρατηρήσεις που έκανε πρόσφατα ο ΟΗΕ στη χώρα μας. Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της ΝΔ σχεδιάστηκε για να μείνει στα χαρτιά.iEidiseis.gr