MY KTEO

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Εκτίναξη μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο 16,1% το δεκάμηνο


Ημέρες μνημονίου θυμίζει πλέον το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 διαμορφώνεται σε 16,1%, στα ίδια επίπεδα με το 2011, όταν η μείωση των εισοδημάτων λόγω των δημοσιονομικών μέτρων και της ανεργίας είχε προκαλέσει τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες επιλογές. Μάλιστα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αναπτύσσονται στο δεκάμηνο με ρυθμό 13,9%, την ώρα που συνολικά οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ καταγράφουν αύξηση 4,6% και διαμορφώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, σε 6,93 δισ. ευρώ.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή είναι στην πραγματικότητα απόρροια των ανατιμήσεων, ανατιμήσεις που διαμορφώνονται μεσοσταθμικά σε 6% ανά μονάδα στο δεκάμηνο, καθώς την ίδια ώρα ο όγκος πωλήσεων υποχωρεί κατά 1,3% από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Ειδικά ο Οκτώβριος έτρεξε με ρυθμό 10% σε ό,τι αφορά την αξία πωλήσεων, με τον όγκο, πάντως, να υποχωρεί έστω και οριακά, κατά 0,6%. Αυτό, πάντως, που προξενεί ενδιαφέρον είναι ότι την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφηκε απότομη πτώση των πωλήσεων της τάξης του 4,8% και μένει να δούμε τι θα δείξουν τα στοιχεία τον Νοέμβριο, αλλά και πώς θα κινηθεί η κατανάλωση τον Δεκέμβριο, μήνα εκτεταμένων αγορών λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η κάμψη της κατανάλωσης είναι εμφανής και στις τρεις μεγάλες ομάδες προϊόντων σούπερ μάρκετ, καθώς καταγράφεται μείωση όγκου πωλήσεων τόσο στα τρόφιμα (0,6%) όσο και στα απορρυπαντικά – είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (5,8%) και στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς (4,4%). Την ίδια ώρα στις ομάδες αυτές η αξία πωλήσεων, λόγω ανατιμήσεων, σημειώνει αύξηση 5,4% στα τρόφιμα, 3,2% στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς και 1,2% στα απορρυπαντικά – είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Συνολικά από τις 11 επιμέρους κατηγορίες των βασικών προϊόντων σούπερ μάρκετ καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων στις 8 και συγκεκριμένα στα απορρυπαντικά – καθαριστικά σπιτιού (6,2%), στα άλλα είδη νοικοκυριού (5,4%), στα αλκοολούχα ποτά (5,1%), στα κατεψυγμένα τρόφιμα (4,9%), στα γαλακτοκομικά (4,6%), στα είδη ατομικής υγιεινής (4,5%), στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (4,4%) και στα υλικά μαγειρικής (0,7%). Αύξηση όγκου πωλήσεων στο δεκάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 καταγράφεται στα συσκευασμένα τρόφιμα (1,4%), στα σνακς (1,4%) και στα μη αλκοολούχα ποτά (1,1%).

Τα στοιχεία της IRI δείχνουν, τέλος, ότι στα μικρά σημεία πώλησης καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στο δεκάμηνο, κάτι που συνδέεται με την προσπάθεια των καταναλωτών να προμηθεύονται μόνο τα αναγκαία, με συχνές μεν επισκέψεις αλλά με μικρά καλάθια. Στα καταστήματα έως 400 τ.μ. οι πωλήσεις αυξήθηκαν το δεκάμηνο κατά 10,4%.



kathimerini.gr