MY KTEO

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Ο Λούλα υποδέχεται τον Τσίπρα με τιμές αρχηγού κράτους - «Ο Αλέξης Τσίπρας ο μοναδικός πολιτικός που συναντά κατ’ ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκωμοσία»


Συνάντηση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα θα έχει σήμερα, Σάββατο (31/12) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην Μπραζίλια στις 17:00 το απόγευμα τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος).

Η συνάντηση πραγματοποιείται την παραμονή της ορκωμοσίας του Λούλα και -όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- «εν μέσω πυρετωδών διεργασιών για την σύνθεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που θα οδηγήσει την χώρα μακριά από την σκοτεινή περίοδο Μπολσονάρο, κατά την οποία κυριάρχησαν οι νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και η περιβαλλοντική καταστροφή».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκωμοσία του, γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη διαμόρφωση των προοδευτικών πολιτικών». Χαρακτηριστικό, προσθέτουν «είναι επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη να παραστεί και στην ειδική υψηλή δεξίωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου, στην οποία έχουν κληθεί δεκάδες ηγέτες κρατών, τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τους Πέπε Μουχίκα και Ταμπαρέ Βάσκες, πρώην προέδρους της Ουρουγουάης, και τον Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, είναι οι μοναδικές πολιτικές προσωπικότητες από το διεθνές στερέωμα, που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω δεξίωση και δεν κατέχουν το αξίωμα αρχηγού κράτους».

Στην Μπραζίλια καταφθάνουν αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δεξίωση, επικεφαλής πολυμελών και υψηλών εθνικών αντιπροσωπειών, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της Βραζιλίας από τον Λούλα. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (τον συνοδεύουν δύο υπουργοί και ένας υφυπουργός αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας), ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' (συνοδεύεται στην Μπραζίλια από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ) και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα (τον συνοδεύει ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών).

Η ορκωμοσία του Λούλα θα φέρει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας τους προέδρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που δεν προέρχονται μόνον από το προοδευτικό πολιτικό στρατόπεδο. Ανάμεσα στους προέδρους που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία και θα συμμετάσχουν στην δεξίωση των ηγετών είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, της Βολιβίας Λουίς 'Αρτσε, του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που. Στην Μπραζίλια επίσης θα ταξιδέψουν κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη για την ορκωμοσία του Λούλα.

Ο Λούλα υποδέχεται τον Τσίπρα με τιμές αρχηγού κράτους
Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας έχει εγκατασταθεί στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου διότι ο Μπολσονάρου αρνήθηκε να του παραχωρήσει κάποιο κυβερνητικό κτίριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στην Μπραζίλια την ώρα που ο Μπολσονάρου αναχωρούσε για τις ΗΠΑ ενώ έβαζε τους οπαδούς του να κάνουν διαδηλώσεις έξω από στρατόπεδα για να καλούν τον στρατό να παρέμβει…

Η άρνηση του Μπολσονάρου να παραδώσει την Προεδρία στον Λούλα δεν πέρασε ασχολίαστη από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια. Την παραλλήλισε με την άρνηση στάση του Αντώνη Σαμαρά το 2015 να τον υποδεχτεί στο μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο έσπευσε να διευκρινήσει: «Τουλάχιστον ο Σαμαράς δεν ενέπλεξε τον Στρατό όπως κάνει εδώ ο Μπολσονάρου. Ο Σαμαράς ασχολήθηκε μόνο με τις τράπεζες, όχι με το στρατό….».

Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας από παλιά χαίρει εκτιμήσεως από το Αριστερό Κίνημα της Λατινικής Αμερικής γεγονός που έχει επικρίνει με σφοδρότητα και περίσσιο σαρκασμό η ΝΔ.iEidiseis.gr