MY KTEO

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Κι όμως, μπορούμε να κολλήσουμε γρίπη και κορονοϊό μαζί: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο


Τελικά είναι δυνατό να κολλήσουμε δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα. Οι ερευνητές μάλιστα έχουν βρει περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί, τόσο στον Covid-19, όσο και στη γρίπη από την αρχή της πανδημίας.

Ενώ οι λοιμώξεις από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό δεν είναι τόσο συχνές στους ενήλικες, όσο σε παιδιά και ηλικιωμένους, είναι επίσης πιθανό κάποιος να έχει Covid και R.S.V. — ή οποιαδήποτε άλλη ιογενή λοίμωξη.

"Δεν είναι βέβαια τόσο συνηθισμένο όσο πιστεύαμε", είπε ο Δρ Μάικλ Τσανγκ, ειδικός παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στο MemorialHermann Health System στο Χιούστον.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας μπορεί να έχουν προστατεύσει από συν- λοιμώξεις με άλλους αναπνευστικούς ιούς, είπε ο Δρ Τσανγκ. Όμως παρά το γεγονός πως R.S.V. και τα κρούσματα γρίπης φτάνουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, οι ιοί δεν κορυφώνονται ταυτόχρονα.

"Αν διαπιστώνετε ότι όλοι είναι άρρωστοι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι επειδή είχαμε διαφορετικούς ιούς να κορυφώνονται ο ένας μετά τον άλλον", είπε η ΔρDanaMazo, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Langone Health. "Τον Σεπτέμβριο είχαμε πολλούς ρινοϊούς και εντεροϊούς, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Αρχές Οκτωβρίου είδαμε τον R.S.V και μετά τη γρίπη να κορυφώνεται αυτή τη στιγμή".

Εάν έχετε δύο αναπνευστικές λοιμώξεις ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είστε "διπλά άρρωστοι", λένε οι ειδικοί.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο χρησιμεύει ως πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, δεν διακρίνει διαφορετικούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Έτσι, όταν μολυνθείτε από έναν ιό, η ανοσολογική απόκριση έχει ήδη ενισχυθεί και θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να εντοπίσει και να καταπολεμήσει ένα άλλο παθογόνο. Ως αποτέλεσμα, η δεύτερη μόλυνση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή ή μπορεί να υποχωρήσει νωρίτερα.

Αλλά επειδή, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανοσολογική απόκριση κάθε ατόμου ποικίλλει και τα είδη των παθογόνων στα οποία έχει εκτεθεί κάποιος στο παρελθόν διαφέρουν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα αν όλοι βιώνουν αυτό το "ανοσοποιητικό όφελος".

Σύμφωνα με τον Δρ Τσανγκ, υπάρχει εξίσου μεγάλη πιθανότητα μια μόλυνση να μας κάνει πιο ευάλωτους σε άλλο παθογόνο. Το R.S.V., για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων, όπως λοιμώξεις στο ακουστικό σύστημα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.

Και άλλες ομάδες μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς σε συν- λοίμωξη. Οι έγκυες, τα άτομα άνω των 65 ετών και τα άτομα με ανοσοκαταστολή διατρέχουν ήδη υψηλό κίνδυνο για Covid-19, γρίπη και R.S.V. Μπορεί να είναι ακόμη πιο πιθανό να έχουν σοβαρή νόσηση εάν μολυνθούν διπλά. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι αντίθετοι στη λήψη ενός εμβολίου τείνουν επίσης να αρνούνται άλλα. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον Covid ή τη γρίπη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν και τους δύο ιούς, είπε ο Δρ Τσανγκ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις




thetoc.gr της Βίκυς Κουρλιμπίνη