MY KTEO

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους με πολύμορφες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα


Συνέχεια στον τρίχρονο αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους, δίνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προγραμματίζοντας δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προχωρούν:

 

Την Τετάρτη 28/12/2022 στις 10.00 πμ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ. Στις 11.30 πμ θα προχωρήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και στις 13.00 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

Για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28/12, λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 8:00 το πρωί από την πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας. Στα υπουργεία θα ακουστούν και τα ανάλογα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που έχουν φτιαχτεί από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ για την κυβέρνηση.

 

Την Τρίτη 10/1/2023 στις 11.00 π.μ. στον Κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιήσουν ΓΣ.

 

Την Κυριακή 15/1/2023 στις 10.00 π.μ. στον Κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιήσουμε σύσκεψη Σωματείων, ΕΚ, Ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, κομμάτων και τοπικής Διοίκησης.

 

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στις 10.00 πμ με τετράωρη στάση θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στη διασταύρωση του Μαρτίνου.

 

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 10:30 το πρωί με 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αναφέρουν επίσης:

 

«Πέντε (5) μήνες μετά από την άρον-άρον παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την ομαδική απόλυση μας, ο αναμενόμενος "θησαυρός" που θα έβρισκε η Κυβέρνηση αποδειχθεί "άνθρακας".

 

Οι δεσμευτικές προσφορές στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες και από τι όλα δείχνουν η διαδικασία έχει "κολλήσει" στον καυγά των υποψήφιων επενδυτών. Παράλληλα από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατεί "σιγή ιχθύος", δεν έχει προσδιοριστεί για το τι ενέργειες θα γίνουν έτσι ώστε η ΛΑΡΚΟ να ξαναμπεί σε επαναλειτουργία σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες κοντά στις 30.000 ευρώ ανά τόνο.

 

Η σιωπή της αποτελεί την φωναχτή απάντηση που δίνουν οι ρεαλιστικές θέσεις των εργαζομένων οι οποίες διασφαλίζουν την ενιαία λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό της, την ανάπτυξη της, τις θέσεις εργασίας (μάλιστα ανοίγουν νέες), τα δικαιώματα, το δημόσιο συμφέρον με εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση στα κρατικά ταμεία.

 

Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ με ψυχραιμία, επιχειρήματα, στοιχεία και σοβαρότητα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων. Όμως δεν μπορούμε να κάτσουμε με "σταυρωμένα χέρια" και να περιμένουμε πότε θα μας καλέσουν, καλλιεργώντας αυταπάτες για το τι θα μας πουν.

 

Σε αυτή τη βάση, παίρνοντας υπόψη τη δέσμευση που έχουν πάρει οι Υπουργοί κύριοι Σταϊκούρας και Σκρέκας για συνάντηση με τα σωματεία μας (έχει περάσει το χρονοδιάγραμμα που μας είχαν δεσμευτεί), από τις 11-12-2022 έχει σταλθεί επιστολή με τα αιτήματά μας και τα επιχειρήματα που τα συνοδεύουν (διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή στην ιστοσελίδα μας www.openlarco.com).

 

Είναι αλήθεια, μας έχουν σακατέψει οικονομικά, είναι μεγάλη η ψυχολογική πίεση που βιώνουμε καθημερινά βλέποντας το εργοστάσιο που έχουν επενδύσει τη ζωή μας σταματημένο. Είναι αλήθεια ότι μας ήθελαν έξω από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια του οικισμού από το πρώτο εξάμηνο που ξεκίνησε η Ειδική Διαχείριση. Επίσης όμως είναι αλήθεια ότι με το αγώνα μας τους αποδείξαμε ότι εμείς είμαστε οι "σπιτικονοικοκύρηδες" και αυτοί με τους επενδυτές που φέρνουν, οι απρόσκλητοι "επισκέπτες". Πέρασαν σχεδόν 36 μήνες, έχουμε απολυθεί ομαδικά και κόντρα σε αποφάσεις είμαστε μέσα στη δουλειά και στα σπίτια. Είναι αλήθεια ότι ποντάρουν στην εξαθλίωση μας, στη διάσπαση μας, στην απογοήτευση και την εγκατάλειψη του αγώνα. Όμως επίσης είναι αλήθεια ότι είμαστε ζωντανοί, ακούραστοι, όρθιοι, έχουμε μαζί μας χιλιάδες εργαζόμενους να μας συμπαραστέκονται και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ότι μας ανήκει μέχρι το τέλος.

 

Η Κυβέρνηση με τους επενδυτές "ποντάρουν" στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Μας "ζυγίζουν" καθημερινά έτσι ώστε στην πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσουν να μας "πιάσουν στον ύπνο". Τα προεκλογικά "θα και εφόσον" είναι για ψηφοθηρική κατανάλωση, όλοι όσοι τάζουν είναι σήμερα στην κυβέρνηση ή έχουν κυβερνήσει σε αυτό τον τόπο. Προβλήματα μας δημιούργησαν, δεν έλυσαν κανένα. Με βάση τη τελευταία τροπολογία 31 Γενάρη 2023 όλοι πηγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας. Τα προγράμματα που μας έχουν ετοιμάσει, αν ήταν καλά, είμαστε σίγουροι ότι θα τα κρατούσαν για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους.

 

Στον δρόμο που έχουμε χαράξει εδώ και 36 μήνες συνεχίζουμε. Ζεσταίνουμε τις μηχανές του αγώνα. 3 χρόνια μετά την έναρξη του εγκλήματος το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι έξω από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Η ΛΑΡΚΟ είτε το θέλουν είτε όχι, θα επαναλειτουργήσει, θα πάρουμε σύνταξη από αυτή, θα μας καταβληθεί ο μόχθος που έχουμε δουλέψει και μας ανήκει.»