MY KTEO

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Σπύρος Πνευματικός: «Πρέπει να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας στον πολίτη χωρίς να επιβαρύνεται»


«Στόχος μας πρέπει να είναι το πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την παροχή των υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης στον πολίτη χωρίς να τον επιβαρύνουμε». Αυτό δήλωσε ο Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και γιατρός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ιστιαία.  Ερωτηθείς για τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του ΕΣΥ τόνισε, ότι είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένας νέος εμπεριστατωμένος υγειονομικός χάρτης της χώρας, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής σε υπηρεσίες και δομές υγείας, που θα δίνει ρεαλιστικές λύσεις και δεν  θα εξυπηρετεί ιδεοληψίες και πολιτικά χατίρια. «Πρέπει-είπε- να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με επίκεντρο τον πολίτη και σε αυτή την κατεύθυνση υποχρέωσή μου είναι να συνεισφέρω στο να δοθούν λύσεις και να γίνουν όσα είναι εφικτά».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι βάσει των αναγκών που υπάρχουν μπορούν να αναπτυχθούν δομές, όπως είναι χαρακτηριστικά οι αεροδιακομιδές, για να διασφαλιστεί σε βαριά περιστατικά, όπου τα πρώτα λεπτά είναι αρκετά κρίσιμα για την αντιμετώπισή τους, η γρήγορη μεταφορά των ασθενών στα Νοσοκομεία, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα υπάρχει και ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο βουλευτής κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί δεσμεύσεις, που αφορούν στην ίδρυση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Ιστιαία και τη  δημιουργία Σταθμού του ΕΚΑΒ στη Δάφνη, που έχει τεράστια σημασία για τους κατοίκους της περιοχής, δεδομένων των μεγάλων αποστάσεων από τα κοντινότερα νοσοκομεία, επεσήμανε, ότι και στις δύο περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στελέχωσης και της προκήρυξης μόνιμων θέσεων ιατρών, νοσηλευτών και διασωστών, όπως και της έλλειψης ενδιαφέροντος, για το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί το πως θα δοθούν κίνητρα για να αποδεχτούν να πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας. Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι έχει κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις για την εξεύρεση λύσης, όπως και  με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, λαμβάνοντας  διαβεβαιώσεις για την προκήρυξη μόνιμων  θέσεων διασωστών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σταματήσουμε να χτυπάμε πόρτες μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας».

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο σχολίασε ο βουλευτής αφορά στην πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στη Βόρεια Εύβοια, καθώς οι Δημοτικές Αρχές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Συγκεκριμένα, ο κ. Πνευματικός ανέφερε, ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, πιέζοντας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των έργων και πετυχαίνοντας να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να περάσουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Ταμείο Ανάπτυξης με το Πρόγραμμα «Γέφυρα», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Κάτι που έγινε με το έργο  «Επείγουσες Παρεμβάσεις εντός των Οικισμών Αγκάλης (Παραλία Αγίας Άννας) και Ροβιές για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.», που αφορά δύο από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Βόρειας Εύβοιας. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε, ότι εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία πρέπει να είναι μελετητικά ώριμα.  Στο πλαίσιο αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας προχώρησε το εν λόγω έργο και όχι αυτό στην  Κρύα Βρύση, για το οποίο, επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Δημοτική Αρχή. Ο κ. Πνευματικός διευκρίνισε όσον αφορά στις διαδικασίες, ότι δεν ήταν ώριμο για να εγκριθεί η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, έχουν λάβει τη διαβεβαίωση για την ένταξή του στο νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα το αμέσως προσεχές διάστημα. Ανάλογες πιέσεις ασκούνται και για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, καθώς το ΠΔΕ έχει συγκεκριμένο όριο χρηματοδότησης για τη Στερεά Ελλάδα.

Παράλληλα, με την ευκαιρία, αναφέρθηκε και  στο θέμα της ύδρευσης στον Άγιο Γεώργιο και τη Λιχάδα λέγοντας, ότι είναι πολύ κοντά στο να δοθεί οριστική λύση, καθώς εξασφαλίστηκε η  απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Τέλος, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων  ο βουλευτής απάντησε,  ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και άμεσα θα πρέπει να βρεθεί λύση στην κατεύθυνση δημιουργίας νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Όσον αφορά στις όποιες ευθύνες υπάρχουν αυτές θα αποδοθούν από τους πολίτες εν ευθέτω χρόνω.  Υποχρέωση δε δική τους, επεσήμανε χαρακτηριστικά, είναι να συνεργαστούν για να εγκριθεί η χρηματοδότηση των Μονάδων.