MY KTEO

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Κλείδωσαν οι εκλογές για τις αρχές Απριλίου

 


Κλείδωσαν οι εκλογές για τις αρχές Απριλίου . Οι μέρες το γιορτών ήταν κρίσιμες για την απόφαση του πρωθυπουργού σχετικά με το βασικό δίλημμα «εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο». Οσοι γνωρίζουν καλά τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν οτι ο ίδιος ιδανικά θα ήθελε να στηθούν οι πρώτες κάλπες τον τρίτο μήνα της άνοιξης και άρα πολύ πιό κοντά στο τέλος της τετραετίας, όπως άλλωστε ο ίδιος είχε επανειλημμένα τονίσει.

 

 

Αυτές τις μέρες ο κύβος ερρίφθη: Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου με την δεύτερη εκδοχή να είναι πιά η επικρατέστερη. Σενάρια που θέλουν να εξετάζονται από το μέγαρο Μαξίμου κωλύμματα για την Κυριακή του Θωμά λόγω αντιδράσεων από την εκκλησία δεν ευσταθούν υπό την έννοια οτι ουδείς επιθυμεί διατάραξη των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών από την στιγμή που θα μπορούν όσοι επιθυμούν να να ασκήσουν απρόσκοπτα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτός ο λόγος που θα βαρύνει την σχετική απόφαση.

 

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωταρχική επιδίωξη είναι το όσο δυνατό μικρότερο κώλυμμα για την χώρα συνολικά σε οτι αφορά την απρόσκοπτη πορείας της για την οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης. Και οι δύο αυτοι μήνες της άνοιξης είναι σημαντικοί καθώς θα αναμένονται εξελίξεις στην ομαλή συνέχιση του προγράμματος για το ταμείο ανάκαμψης αλλά και την δεύτερη παράλληλη διαδρομή για την λήψη πιστωτικής βαθμίδας από τη χώρα.

 

 

Οσοι μετέφεραν ή διέδωσαν το προηγούμενο διάστημα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό μέσα στον χειμώνα, ( ακόμα και για Ιανουάριο είπαν κάποιοι) απλά προκάλεσαν μυικούς σπασμούς απογοήτευσης σε πρόσωπα εντός του πρωθυπουργικού γραφείου. Κι αυτό γιατί διαπίστωσαν οτι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν οτι τα βασικά ζητούμενα όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την χώρα αυτούς τους πρώτους μήνες του 2023.

 

Μία απόφαση για πρόωρες κάλπες θα φρέναρε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση του ταμείου ανάκαμψης, θα προκαλούσε αρνητικές επιπτώσεις στον δείκτη σοβαρότητας της Ελλάδας εντός των Βρυξελλών, το ίδιο και στις αγορές που πλέον βλέπουν με ικανοποίηση τις επιδόσεις της Ελλάδας στην βασική εικόνα της οικονομικής της πολιτικής. Κι ακόμα, μεταξύ των ηγετών συνομιλητών του πρωθυπουργού σε Ευρώπη και ΗΠΑ κανείς δεν θα μπορούσε να εξηγήσει μία τέτοια κίνηση από έναν πρωθυπουργό που βλέπει την δημοσκοπική του εικόνα ξεκάθαρα υψηλότερα από αυτή των αντιπάλων του.

 

Ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να καταφέρει η χώρα στο επόμενο - διαχωρισμένο- ( προ και μετά εκλογών) χρονικό διάστημα του 2023 όσο κι αν έχει γράψει... καλά στα διαγωνίσματα. Προσφατα, ο ίδιος φέρεται να είπε σε συνεργάτες του “ αν τυχόν ήμουν εγώ στις αγορές θα περίμενα να ολοκληρωθούν οι εκλογές σε μία χώρα για να προχωρήσει η επενδυτική βαθμίδα”. Ουδέν ευκρινέστερον. Τούτο σημαίνει οτι οι αγορές αν τυχόν φοβούνταν να υπάρξει στην Ελλάδα αυτό που ο ίδιος περιέγραψε στην ΔΕΘ ως “τερατογέννεση” τότε δεν θα ολοκληρωνόταν τίποτα καθώς όλα θα ξεκινούσαν από την αρχή και με όποια δεδομένα έβαζε στο τραπέζι μία κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό.

 

Οπότε, ένας πρωθυπουργός που θα δώσει την μάχη της επανεκλογής πολύ απλά δεν δα ήθελε να τρέχει και παράλληλα να πυροβολεί τα πόδια του: Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, να χαθεί η σοβαρότητα για τον ίδιο και την χώρα και να απογοητεύσει όσους πιστεύουν σήμερα οτι η χώρα αλλάζει σελίδα. Η για όποιον δεν κατάλαβε δεν θα είχε νόημα να θέλει να ξανακυβερνήσει αλλά έχοντας χάσει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σημερινες εν εξελίξει διαδικασίες.