MY KTEO

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Market Pass: Τρεις αλλαγές πριν την αίτηση στο gov.gr - Νέα δεδομένα


Τρία νέα δεδομένα μπαίνουν στο τραπέζι του Market Pass, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του gov.gr.

Νέα ημερομηνία πληρωμής και νέα δεδομένα για το ποσό, την πληρωμή και τα κριτήρια έχουμε για τους δικαιούχους του Market Pass, ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ξεκινούν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr. Το πιθανότερο είναι ότι η αίτηση θα πρέπει να γίνει μέσω του vouchers.gov.gr, επιλέγοντας το Market Pass, όπως γινόταν με το Fuel Pass, τον «Τουρισμό για Όλους» αλλά και το North Evia-Samos Pass.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη αλλαγή που ανακοινώθηκε είναι η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν μέσα στον Φεβρουάριο, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι τελικά η πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα γίνουν πιθανότατα σταδιακά, δηλαδή σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιο ομαλά, αφού οι δικαιούχοι είναι πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την πληρωμή. «Θα πρέπει πρώτα να γίνει αίτηση. Αν επιλέξει να πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό θα πάρει το 80% ενώ στην άυλη κάρτα θα πάρει το 100%. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 1η Φεβρουαρίου και με την ολοκλήρωση θα λάβουν τα χρήματα εντός Μαρτίου» είπε ο κ. Παπαθανάσης, αλλάζοντας όσα γνωρίζαμε περί πληρωμής στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Μία τρίτη αλλαγή δεδομένων -που μάλλον μπέρδεψε τα πράγματα- ήρθε μετά από μία άλλη δήλωση του κ. Παπαθανάση. Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες του δηλώσεις, δεν υπάρχει υποχρέωση αγορών για να πάρει κανείς το επίδομα. Τι σημαίνει όμως αυτό, δεν διευκρίνισε. Αυτό βέβαια ήταν ήδη γνωστό, αφού μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά με προϋποθέσεις, δηλαδή ο δικαιούχος να πάρει μόνο το 80% των χρημάτων που του αναλογούν με πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αν πάλι επιλέξετε την ψηφιακή κάρτα αγορών στο κινητό, δεν υπάρχει μεν υποχρέωση αγορών, αλλά ουσιαστικά δεν μπορείτε να κάνετε και τίποτα άλλο με το 100% του ποσού που δικαιούστε. Και αυτό γιατί η άυλη κάρτα αγορών, θα περνάει σε συγκεκριμένους κωδικούς καταστημάτων τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και λοιπά σε POS.

Market Pass: Κάθε πότε θα μπαίνουν τα λεφτά
Η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα, για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα, και δύο φορές (μία κάθε τρίμηνο) για όσους επιλέξουν τα μετρητά με πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Market Pass: Τα 3 στοιχεία που χρειάζεστε για αίτηση
Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία:
 • Διεύθυνση email
 • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
 • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Οι δικαιούχοι του Market Pass
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
 • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
 • Στα 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ' της περ. στ' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού
 • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
 • Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Market Pass: «Σπάνε» με ΑΦΜ οι αιτήσεις
Καθώς το Market Pass είναι στα πρότυπα του Fuel Pass, η αίτηση δεν θα μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, την ίδια ημερομηνία για όλους τους δικαιούχους, καθώς θα «σπάσει» σε πολλές ημερομηνίες με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ τους.

Υπενθυμίζεται πως πλατφόρμα για τον δεύτερο γύρο του επιδόματος βενζίνης άνοιξε ως εξής:
 • Αρχικά, τα ΑΦΜ που έληγαν σε 0 και 1
 • Στη συνέχεια τα ΑΦΜ σε 2 και 3
 • Μετά σε 4 και 5,
 • Ακολούθησαν όσα έληγαν σε 6 και 7,
 • Τέλος, σε 8 και 9.
Έπειτα, για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα παρέμενε για όλους τους λήγοντες ανοιχτή.

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να μπείτε στο vouchers.gov.gr, όταν δοθεί το σύνθημα για άνοιγμα της πλατφόρμας.


iEidiseis.gr