MY KTEO

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

«Γαλάζια» πυρά κατά κυβέρνησης, ΚΕΔΕ για τις 2.424 προσλήψεις στους ΟΤΑ - Μόνο 7 ανά δήμο!


«Πυρά» κατά της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ για τις περί τις 2.424 προσλήψεις σε Δήμους, που προγραμματίζονται για το 2023, εξαπολύει η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι: «Τα υφιστάμενα κενά είναι τεράστια και φυσικά δεν είναι εφικτό να καλυφθούν με 2400 προσλήψεις στους 332 Δήμους και στα χιλιάδες Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ (τόσα περίπου είναι τα κενά μόνο στον Δήμο Αθηναίων). Με μια πρόχειρη αναγωγή, αναλογικά αντιστοιχούν περίπου 7-8 υπάλληλοι σε κάθε Δήμο»!

Γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Παράλληλα η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ αφήνει παράλληλα  αιχμές για τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ για «αδιαφορία σοβαρής διεκδίκησης προσλήψεων», με υπονοούμενα μάλιστα ότι αυτό γίνεται γιατί σχεδιάζονται νέες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, μέσα από την απαξίωση τους.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ σημειώνει:
Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 10119/8-2-2023 Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, η οποία παραπέμπει στην υπ’ αριθμ. 31/27-9-2022 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται περί τις 2.424 προσλήψεις σε Δήμους, Νομικά Πρόσωπα αυτών κτλ. Αποτελεί την πρώτη απόφαση η οποία φορά οργανωμένες και μαζικές προσλήψεις γενικής κατεύθυνσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από παραπάνω από μια δεκαπενταετία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία σε πρώτη ανάγνωση κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ευελπιστούμε δε, η έγκριση των προσλήψεων αυτών να αποτελέσει όντως την έναρξη μιας προγραμματισμένης και μακροπρόθεσμης ετήσιας ενίσχυσης των υπηρεσιών μας και όχι μια κίνηση εν
είδει πυροτεχνήματος η οποία δεν θα έχει συνέχεια. Δυστυχώς όμως, η εδώ και 15 χρόνια γενικότερη πολιτική απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αφήνει περιθώρια επανάπαυσης ή αισθήματος ικανοποίησης.

Οι παραπάνω προσλήψεις αποτελούν μια μικρή ανάσα στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ύψιστης σημασίας είναι ο τρόπος αξιοποίησης των Μηχανικών: αν αυτοί δηλαδή θα τοποθετηθούν σε υπηρεσίες οι οποίες στενάζουν ή δεν υφίστανται (όπως οι Υπηρεσίες Δόμησης) ή αν θα χρησιμοποιηθούν από τις Δημοτικές Αρχές απλά ως ένα εργαλείο περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων και έγκρισης έργων από ιδιώτες, με τη χρήση των απαραίτητων μελετών και υπογραφών τους.

Ταυτόχρονα όμως είναι εμφανής η σχεδόν παντελής απουσία προσλήψεων:

Στις Τεχνικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες σε όλη την Ελλάδα καταβαραθρώνονται, ενώ οι αρμοδιότητές τους περνούν σταδιακά σε ιδιώτες μέσω αναθέσεων μερικής ή πλήρους παραχώρησης.

Τα υφιστάμενα κενά είναι τεράστια και φυσικά δεν είναι εφικτό να καλυφθούν με 2400 προσλήψεις στους 332 Δήμους και στα χιλιάδες Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ (τόσα περίπου είναι τα κενά μόνο στον Δήμο Αθηναίων). Με μια πρόχειρη αναγωγή, αναλογικά αντιστοιχούν περίπου 7-8 υπάλληλοι σε κάθε Δήμο, ενώ η μερίδα του λέοντος των εγκεκριμένων προσλήψεων (περί τις 1886 θέσεις) αφορά κυρίως
τρεις άξονες:
– τον τομέα της Καθαριότητας (900 περίπου θέσεις ΔΕ και ΥΕ),
– Μηχανικούς (550 περίπου θέσεις ΠΕ και ΤΕ) και
– τον ευρύτερο Διοικητικό-Οικονομικό τομέα κτλ (430 περίπου θέσεις ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ).

Επισημαίνεται ότι η κατανομή είναι εμφανώς ανισομερής όσον αφορά τη διάθεση προσωπικού σε κάθε Δήμο ξεχωριστά: υφίστανται Δήμοι που πραγματικά θα ενισχυθούν με έναν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων, ενώ άλλοι είτε δεν θα πάρουν κανένα υπάλληλο, είτε θα πάρουν έναν ακατανόητα μικρό αριθμό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Δήμοι Αθηναίων (με τα σχεδόν 2000 κενά, όπου εγκρίνονται μόνο 9 θέσεις μηχανικών και 25 στην καθαριότητα), Θεσσαλονίκης (8 θέσεις μηχανικών) και Πατρών (0 θέσεις).

Η αδιαφορία σοβαρής διεκδίκησης προσλήψεων -και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες εκ μέρους μεγάλης μερίδας Δημάρχων, δημιουργεί εύλογα και μεγάλα ερωτηματικά. Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ παραμένει σταθερά απούσα από κάθε ουσιαστική παρέμβαση και αντίδραση, συνεχίζοντας την τακτική των «επισταμένων δημοσίων σχέσεων». Δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αυτή η αναιμική στάση εκ μέρους των αιρετών, σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα. Η σταδιακή μετατροπή των υπηρεσιών των Δήμων σε «Ανώνυμες Εταιρείες» εισροής χρηματοδοτήσεων και εκροής εργολαβικών συμβάσεων, με σαφή συνέπεια στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες δεν θα μας βρει συμμάχους.

Εδώ μπορούν να υπάρξουν μόνο δύο αναγνώσεις: ή οι Δήμοι αυτοί δεν έθεσαν ως προτεραιότητα την πλήρωση των κενών τους με επαρκές προσωπικό, ή το Υπουργείο δεν ενέκρινε τις θέσεις που ζητήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε «τον διαιτητή τένις» ανάμεσα σε Δημάρχους («εμείς ζητήσαμε και δεν μας έδωσαν») και Υπουργείο («εμείς δίνουμε αλλά δεν μας ζήτησαν»), ενόσω «πετούν το μπαλάκι» ο ένας στον άλλον. Ούτε έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση να εθελοτυφλούμε μπροστά στην ολοφάνερη κατάρρευση που επέρχεται στους Δήμους αυτούς και την σαφή κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων
υπηρεσιών τους, μέσα από την διαβαθμισμένη πρακτική του «δεν έχω προσωπικό → θα πάρω συμβασιούχους → με τους συμβασιούχους δεν μπορώ να κάνω μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό → θα τα δώσω σε εργολάβους μέχρι να έρθει προσωπικό».

Η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να παρεμβαίνει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε οι υπηρεσίες των Δήμων να ενισχυθούν ουσιαστικά, διαφυλάσσοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το συμφέρον των πολιτών.



aftodioikisi.gr