MY KTEO

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Αλυσίδες χιονιού: Επιτήδειοι εκτοξεύουν τις τιμές - Προσοχή στο κόστος και τους τύπους


Απαραίτητες οι αλυσίδες χιονιού για όλα τα οχήματα. Τεράστια προσοχή στην αισχροκέρδεια.

Την πόρτα της Ελλάδας χτυπάει ο χιονιάς και ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η κρατική μηχανή που πρέπει να είναι έτοιμη αλλά και οι οδηγοί που θα κυκλοφορήσουν σε συνθήκες χιονόπτωσης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία όλα τα αυτοκίνητα οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες χιονιού. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.

Το κόστος
Οι οικονομικότερες αλυσίδες της αγοράς ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ και μπορούν να φτάσουν αρκετά πάνω από τα 200 ευρώ.

Η τιμή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος του ελαστικού ή τον τύπο της αλυσίδας.

Σε γενικές γραμμές οι αλυσίδες που πληρούν τα χαρακτηριστικά που επιβάλει η νομοθεσία ξεκινούν από 20-30 ευρώ, ενώ το ταβάνι τους είναι αρκετά υψηλότερο.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες οι τιμές παρουσιάζουν διακυμάνσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις στην τιμή συμπίπτουν χρονικά με τις ανακοινώσεις των μετεωρολόγων για έλευση κύματος χιονιά με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Για παράδειγμα:

Αντιολισθητικές Χιονοκουβέρτες για Επιβατικό Αυτοκίνητο 2τμχ. Στις 2 Φεβρουαρίου κόστιζαν 19,1 ευρώ ενώ στις 3 Φεβρουαρίου 21,70 ευρώ.
Σε μία πιο κραυγαλέα περίπτωση αντιολισθητικές Αλυσίδες με Πάχος 9mm για Επιβατικό Αυτοκίνητο 2τμχ την 1η Φεβρουαρίου κόστιζαν 88 ευρώ και στις 3/2 119,90 ευρώ.

Χιονοκουβέρτες για Επιβατικό Αυτοκίνητο 2τμχ (Για χρήση σε αυτοκίνητα, SUV και 4x4)
Σήμερα πωλούνται έναντι 60 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται έξοδα αποστολής)
Οι ίδιες αλυσίδες το Νοέμβριο του 2022 πωλούνταν έναντι 48 ευρώ.
Χιονοκουβέρτες για Επιβατικό Αυτοκίνητο 2τμχ
Σήμερα πωλούνται έναντι 29,5 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται έξοδα αποστολής)
Οι ίδιες αλυσίδες τον Νοέμβριο του 2022 πωλούνταν 31,4 ευρώ.

Αντιολισθητικές Αλυσίδες με Πάχος 12mm για Επιβατικό Αυτοκίνητο 2τμχ
Το εν λόγω προϊόν πωλείται έναντι 35 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται έξοδα αποστολής)
Οι ίδιες αλυσίδες στις 8 Νοεμβρίου κόστιζαν 27,5 ευρώ και στις 14 Νοεμβρίου 32,97 ευρώ.

Ποιοι τύποι αντιολισθητικών μέσων υπάρχουν
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες που καθορίζονται από διαφορετικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τη σελίδα σύγκρισης τιμών, Skroutz οι κατηγορίες αντιολισθητικών αλυσίδων είναι τέσσερις.

Αντιολισθητικές αλυσίδες
Αυτός ο τύπος αλυσίδων είναι ο πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς ήταν ο πρώτος τύπος αντιολισθητικών μέσων που εφευρέθηκε το 1904 από τον Αμερικανό Harry D. Weed. Οι αλυσίδες χιονιού αυτού του τύπου είναι κατασκευασμένες με κρίκους από γαλβανισμένο ατσάλι και διαθέτουν μεγάλη αντοχή κατά τη χρήση. Χρειάζονται συχνό καθάρισμα από το αλάτι και τον πάγο, έτσι ώστε να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και να είναι πλήρως λειτουργικές. Επίσης, η τοποθέτησή τους είναι σχετικά εύκολη αλλά είναι απαραίτητο να τις έχεις δοκιμάσει από πριν, έτσι ώστε να έχεις εξοικειωθεί με τη διαδικασία τοποθέτησης.

Πλεονεκτήματα: Η απόδοσή τους ακόμα και σε σφοδρές χιονοθύελλες, η αξιοπιστία τους και το χαμηλό κόστος αγοράς.
Μειονεκτήματα: Οι κραδασμοί που προξενούν κατά τη χρήση τους και η σχετικά δύσκολη διαδικασία τοποθέτησης.

Χιονοκουβέρτες ή Υφασμάτινες αλυσίδες χιονιού
Τον πιο εύκολο τρόπο τοποθέτησης από όλα τα υπόλοιπα αντιολισθητικά μέσα, τον έχουν οι χιονοκουβέρτες. Είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο καλύπτει τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Προσφέρουν αποτελεσματική πρόσφυση στο μαλακό χιόνι αλλά και τον πάγο, αυξάνοντας την τριβή. Η σχεδίασή τους τις κάνει αθόρυβες κατά τη χρήση. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε ήπιες χιονοπτώσεις, σε χαμηλωμένα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και σε αυτά που διαθέτουν χαμηλό προφίλ ελαστικών.

Πλεονεκτήματα: Η εύκολη τοποθέτηση, η απόδοση σε φρέσκο χιόνι και πάγο, καθώς και η αθόρυβη λειτουργία.
Μειονεκτήματα: Η χρήση τους ενδείκνυται μόνο σε ήπιες χιονοπτώσεις. Επίσης, φθείρονται σχετικά γρήγορα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού π.χ σε στεγνή άσφαλτο, χώμα κ.α.

Αντιολισθητικές Αλυσίδες Τύπου Αράχνης:
Αυτός ο τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα των απλών αλυσίδων και των αλυσίδων τύπου “Κουβέρτας”, με τη μόνη διαφορά πως χρειάζονται μια προεργασία πριν τη χρήση. Για την τοποθέτησή τους, χρειάζεται να υπάρχει πάνω στη ζάντα ένα σταθερό τμήμα, συνήθως ένα ειδικό μπουλόνι ή βάση, το οποίο θα πρέπει να είναι τοποθετημένο από την αρχή. Έχουν μεγάλη αντοχή κι εξασφαλίζουν αποτελεσματική πρόσφυση.

Πλεονεκτήματα: Η πρακτικότητα και η ανθεκτικότητά τους στον χρόνο.
Μειονεκτήματα: Το υψηλό κόστος αγοράς.

Αντιολισθητικές Δέστρες:
Πρόκειται για πλαστικές δέστρες που συγκρατούνται πάνω στην ζάντα του αυτοκινήτου με ειδικούς ιμάντες και ελάσματα. Δένουν και “αγκαλιάζουν” το πέλμα του ελαστικού και αυξάνουν την πρόσφυση του. Είναι κατάλληλες για περιστασιακή χρήση και δεν ενδείκνυνται για χρήση σε συνθήκες βαριάς χιονόπτωσης.

Πλεονεκτήματα: Η εύκολη τοποθέτηση τους, η πρακτικότητα και το χαμηλό κόστος αγοράς.
Μειονεκτήματα: Η περιστασιακή χρήση τους και η μη αποδοτικότητά τους σε συνθήκες βαριάς χιονόπτωσης.



iEidiseis.gr