MY KTEO

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Γιατί μετά τον σεισμό στην Τουρκία έχουμε «ανεβασμένη» σεισμικότητα στην Ελλάδα


Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σήμανε «καμπανάκι» για να είναι σε ετοιμότητα Κύπρος και Ελλάδα, μιλώντας για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο έφερε τους ισχυρούς και φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Μάλιστα σημείωσε ότι αναμένονται και άλλες ισχυρές δονήσεις. «Το ρήγμα αποτελεί τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο σεισμός που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (20/2) «έχει επίκεντρο στο τέρμα του μεγάλου ρήγματος. Όλο το ρήγμα που έσπασε με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου καλύπτει μια περιοχή περίπου 300 χιλιόμετρα και πλέον. Ο νέος σεισμός έγινε στο νοτιότερο άκρο του ρήγματος, εκεί που συναντάει το μεγάλο ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, και κατευθύνεται προς τα νότια, ενώ συναντάει ταυτοχρόνως το βορειοανατολικό τερματισμό του κυπριακού τόξου. Αυτό συναντάει το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και ταυτοχρόνως το μεγάλο ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας κι έτσι έχουμε το «triple junction», την τριπλή σύνδεση τριών μεγάλων ρηγμάτων. Αυτό δημιουργεί νέες προϋποθέσεις, ίσως για ακόμα και άλλους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή», σημείωσε ο ίδιος.

Σεισμός στο τερματικό σημείο του ρήγματος Ανατολικής Ανατολίας
«Φαίνεται ότι είναι στο τερματικό σημείο του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, αυτό που ενεργοποιήθηκε μέχρι τώρα. Υπάρχει η συνδεσιμότητα των ρηγμάτων που ανεβάζει τον κίνδυνο και προς το νότιο και προς το νοτιοδυτικό τμήμα. Η περιοχή εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήρια. Ίσως να μην μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ ως τυπική περίπτωση μετασεισμού του μεγάλου, ο οποίος έγινε στα βορειοανατολικά.

Μπορεί να είναι σεισμός ο οποίος διεγέρθηκε από αυτόν των 7,8 Ρίχτερ, εκεί που συνδέονται τα τρία ρήγματα. Μετέφερε τάσεις, δηλαδή πιέσεις, ενέργεια. Γι’ αυτό, η προς το νότο μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για ενδεχόμενη περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στα μεγάλα ρήγματα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξήγησε δε, ότι είναι νωρίς για να αποσαφηνιστεί αν η σεισμική δόνηση των 6,4 ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός: «Εάν η έρευνα των επόμενων ωρών ή ημερών αποδείξει ότι είναι μετασεισμός του 7,8, τότε δεν τίθεται θέμα κύριου σεισμού. Εάν όμως αποδείξει ότι δεν είναι μετασεισμός εκείνου, τότε θα πρέπει να δούμε πράγματι εάν είναι ο κύριος σεισμός ή αν θα έχει συνέχεια.

Οι δύο δυναμικές προϋποθέσεις είναι: Είτε να έρθουν εξίσου ισχυροί σεισμοί, είτε ανεβασμένη σεισμικότητα με μικρά μεγέθη, κάτι που μάλλον ήδη συμβαίνει και στον ελληνικό χώρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο έχουμε ανεβασμένη σεισμικότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα – με μικρότερα μεγέθη όμως».

Αναφορικά με την Κύπρο, και τις ανησυχίες για ενδεχόμενες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, αλλά και για την σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο, παρατήρησε:

«Οι κάτοικοι στην Κύπρο θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, διότι αυτά που λέμε είναι εν δυνάμει. Δεν είναι βεβαιότητες. Δεν σημαίνει ότι θα σημειωθεί ισχυρός σεισμός. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα, όπως και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, με απασχολούν οι αυτόχθονες σεισμοί, αυτοί που γίνονται εδώ. Έχουμε πάρα πολλές σεισμικές πηγές, πάρα πολλά σεισμικά ενεργά ρήγματα. Εάν κάθε 10, 20, 30 χρόνια ενδεχομένως συμβεί ένας σεισμός αλλοδαπός (ετερόχθων, που έρχεται δηλαδή απ έξω από τη χώρα) είναι ένας ακόμα σεισμός», είπε και πρόσθεσε:

«Άρα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα, η προετοιμασία, όλα τα μέτρα τα οποία λέμε. Έτσι εάν θα έχουμε κάποια στιγμή και έναν έξωθεν, αλλοδαπό, αλλόχθονα σεισμό, θα είναι συν ένας σεισμός στους πολλούς που ούτως ή άλλως γίνονται σε αυτή τη χώρα και το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο».

Η πλάκα της Ανατολίας κινείται προς το Αιγαίο
Σε ερώτηση για την Κωνσταντινούπολη και για τους φόβους που υπάρχουν για ενδεχόμενο σεισμό εκεί, κάτι που με τη σειρά του θα σημάνει «συναγερμό» και στην Ελλάδα, ανέφερε:

«Ναι, είναι δυνατόν αυτό να γίνει. Δεν είναι βέβαιο το χρονικό διάστημα, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει. Η πλάκα της Ανατολίας σταδιακά κινείται προς το Αιγαίο, προς τα δυτικά. Όταν έχουμε σε μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων μία απότομη μετακίνηση η οποία κυμαίνεται από 1 έως 7 μέτρα κατά μέσον όρο, διότι εξωθείται από την Πλάκα της Αραβίας, τότε από μηχανική άποψη εξηγείται πάρα πολύ εύκολα ότι τείνει να μετακινηθεί και στο βόρειο τμήμα του.

Άρα είναι πιθανό. Δεν γνωρίζουμε το πότε μπορεί να γίνει αυτό, αν θα γίνει αύριο η αν θα γίνει σε ένα ή σε πέντε χρόνια. Είναι πολύπλοκο το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή. Τα μεγαλύτερα μεγέθη έχουν συμβεί εδώ».

Παράλληλα, παρατήρησε ότι στις 17 Αυγούστου του 1999 έγινε σεισμός στην Τουρκία και ακολούθησε στις 7 Σεπτεμβρίου, τότε, ο σεισμός της Πάρνηθας στην Ελλάδα. «Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που έχουμε έναν μεγάλο σεισμό θα έχουμε και έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να συντρέξουν και άλλες γεωφυσικές προϋποθέσεις. Πρέπει να υπάρχουν κάποια ρήγματα τα οποία είναι ώριμα, που από μόνα τους έχουν φορτιστεί και είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τον επόμενο σεισμό. Τότε σπάνε.

Ο σεισμός της Πάρνηθας θα γινόταν δύο χρόνια αργότερα από μόνος του. Επισπεύσθηκε, επιταχύνθηκε η γένεση του σεισμού αυτού λόγω του μεγάλου σεισμού της του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας τρεις εβδομάδες πριν».

Σχετικά με την εξήγηση που έχει δοθεί κατά την οποία «ο εσωτερικός πυρήνας της γης σταμάτησε για λίγο και πάει αντιστρόφως να γυρίσει» κι αν αυτό συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε:

«Μάλλον όχι. Δεν φαίνεται να έχει σχέση. Αυτή είναι η σεισμομηχανική της περιοχής. Και από πρακτική άποψη, πρέπει να υπάρχει προστασία και προετοιμασία».
iEidiseis.gr