MY KTEO

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Το σύστημα εγγυοδοσίας και τι θα πληρώνουμε από 1η Ιουλίου για το εμφιαλωμένο νερό


Κεντρικό διακύβευμα στην αγορά εμφιαλωμένου νερού αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου για την καταβολή τέλους εγγυοδοσίας από πλευράς καταναλωτή αλλά και ο περιορισμένος χρόνος που όπως υποστηρίζουν απαιτείται αυτή τη στιγμή για την εφαρμογή του μέτρου. Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση σε υιοθέτηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που στοχεύει να διασφαλίσει την ενίσχυση της ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Mάλιστα, οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν εκ νέου παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, κάτι που βάσει των τωρινών δεδομένων προβλέπεται να συμβεί από 1η Ιουλίου της φετινής χρονιάς.

Παράταση ζητούν οι βιομηχανίες εμφιάλωσης
Οι επιχειρήσεις εμφιαλωμένου νερού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ζητούν να δοθεί ο ανάλογος χρόνος που θα διασφαλίζει λόγω της εποχικότητας που έχει το προϊόν, τη δυνατότητα να μπορούν όλες οι περιοχές της χώρας να συμμετέχουν στο σύστημα εγγυοδοσίας και επιστροφής των φιαλών στα σημεία αγοράς τους κάτι που δεν είναι εφικτό να συμβεί εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα αιτούνται την ύπαρξη του απαιτούμενου χρόνου, ούτως ώστε οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να ανταποκριθούν και τεχνικά στις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας. Αιτούνται μάλιστα να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου εκτός τουριστικής περιόδου, δηλαδή είτε στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, είτε στο πρώτο τρίμηνο του 2024. 

Σε ό,τι αφορά το αντίτιμο, ο ΣΕΦΥΜΕΝ υποστηρίζει ότι καταβολή των εισφορών θα πρέπει να γίνεται τμηματικά προς το κράτος, προς διευκόλυνση των υπόχρεων. Σημειώνεται ότι το ποσό θα συλλέγεται από τις επιχειρήσεις πώλησης εμφιαλωμένου νερού και στη συνέχεια θα αποδίδεται στο κράτος. Η πρόταση του ΣΕΦΥΜΕΝ είναι το ποσό της εγγυοδοσίας – τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο - να κυμαίνεται στα 0,05 και στα 0,10 ευρώ για τα 0,5 lt και το 1,5 lt αντίστοιχα και όχι στα 0,15 και 0,20 λεπτά, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη χαμηλές τιμής πώλησης των παραγωγών εμφιαλωμένου νερού. Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, δεν αποκλείεται η επιβολή του τέλους εγγυοδοσίας να επηρεάσει αρνητικά τον καταναλωτή. 

Γι’ αυτό και οι εταιρείες παραγωγής εμφιαλωμένου νερού επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προηγηθεί η εκπαίδευση του καταναλωτή στο νέο μέτρο καθώς και όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία, προκειμένου το καταβαλλόμενο αντίτιμο να μην θεωρηθεί ως φόρος αλλά ως εγγυοδοσία της συσκευασίας, ποσό που θα εισπράττει κατά την επιστροφή των συσκευασιών. 

Από 1 Ιουλίου του 2024 υποχρεωτικά τα μη αποσπώμενα καπάκια
Μέτρο που σχετίζονται με την ευρύτερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την χρήση και διαχείριση του πλαστικού θα εφαρμοστεί κατ’ επέκταση και την 1 Ιουλίου του 2024, όπου θα είναι υποχρεωτικό όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα να διαθέτουν μη αποσπώμενα πώματα στις συσκευασίες τους. Επίσης από 1η Ιανουαρίου του 2025, το 25% το υλικό της φιάλης θα πρέπει να προέρχεται από ανακυκλωμένο υλικό (rPET). 

Να σημειωθεί ότι η συμβολή του κλάδου εμφιαλωμένου νερού στην εθνική οικονομία το 2021 ήταν στα επίπεδα 1,13 δισεκατομμυρίου ευρώ ως προς τη συνολική του επίδραση στο ΑΕΠ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,62% του ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα η συνολική επίδραση στα έσοδα του Δημοσίου ανήλθε στα 435 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 0,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας. Στον κλάδο απασχολούνται συνολικά 37,6 χιλιάδες άτομα, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ.




capital.gr