MY KTEO

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ερώτηση του Γιώργου Μαρίνου προς τους αρμόδιους Υπουργούς για το δικαίωμα συνταξιοδότησης των μεταλλωρύχων στα 50 έτη


Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για το δικαίωμα συνταξιοδότησης των μεταλλωρύχων στα 50 έτη κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.


Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:


Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης οι μεταλλωρύχοι στα 50 έτη και στα 4500 ένσημα
   
Το επάγγελμα των μεταλλωρύχων είναι από τα πιο βαριά, ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα των εργατών στις στοές, πέραν των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά την παραγωγική εργασία, επιβαρύνουν με χρόνια προβλήματα τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού συστήματος περί των αυξήσεων ορίων συνταξιοδότησης ένας νεοεισερχόμενος εργαζόμενος στην αγορά εργασίας στις υπόγειες στοές, για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί από τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, πρέπει να απασχοληθεί κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες για τουλάχιστον 35 χρόνια, γεγονός που ξεπερνά κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την ζωή του και την ποιότητάς της, όχι μόνο κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης αλλά και κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου. 

Οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι παίζουν τις ζωές τους κορώνα γράμματα καθημερινά, ο οργανισμός τους φθείρεται και ο μέσος όρος ζωής τους πέφτει ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της ανθυγιεινής εργασίας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από την στιγμή που δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να σταματήσουν την εργοδοσία που στο κυνήγι του κέρδους δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Σύμφωνα και με τις καταγγελίες των σωματείων και της Ομοσπονδίας των μεταλλωρύχων η επιθεώρηση μεταλλείων έχει απαξιωθεί πλήρως, αφού περνάνε 9 μήνες για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος μετά από καταγγελία ενός σωματείου. Η επιθεώρηση μεταλλείων υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν μπορεί να μένει αδιάφορο σε αυτήν την κατάσταση.

Σε αυτές τις συνθήκες, όπου μοχθεί ο μεταλλωρύχος, πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει τους κόπους της ζωής του ως συνταξιούχος. Δεν είναι δυνατόν να εργάζεται ένας άνθρωπος σε αυτές τις συνθήκες μέχρι τα 57 έτη. Γι αυτό το λόγο απαιτείται να επανέλθει η θεμελίωση συνταξιοδότησης για όσους εργάζονται σε γαλαρίες - στοές στα 4500 ένσημα από τα οποία τα 3375 σε υπόγειες στοές μεταλλείων, λιγνιτωρυχείων, διάνοιξης τούνελ για δρόμους, τρένα, κλπ, και να μειωθεί το όριο ηλικίας από τα 57 στα 50 έτη.

Το δικαίωμα οι μεταλλωρύχοι να βγαίνουν νωρίτερα στην σύνταξη είχε κατακτηθεί με μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες την εποχή που η πνευμονοκονίαση και άλλες καταστροφικές ασθένειες ευθύνονταν για πολλούς θανάτους, που παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας παραμένουν ως ιατρικά προβλήματα των μεταλλωρύχων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε οι μεταλλωρύχοι να συνταξιοδοτούνται στα 50 έτη και στα 4500 ένσημα, από τα οποία τα 3375 σε υπόγειες στοές μεταλλείων, λιγνιτωρυχείων, διάνοιξης τούνελ για δρόμους, τρένα κτλ.

Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας                   
Συντυχάκης Μανώλης