MY KTEO

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ερώτηση κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος ,βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για την αποφυγή δυστυχήματος στις σιδηροδρομικές διαβάσεις της Δ. Ε Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Μέτρα για την αποφυγή δυστυχήματος στις σιδηροδρομικές διαβάσεις της δημοτικής ενότητας

Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων.

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και παραλίγο να θρηνήσουμε και πάλι θύματα.

Συγκεκριμένα,  την Κυριακή 26 Μάρτη, στη σιδηροδρομική διάβαση στο Βαθύ Αυλίδος του Δήμου Χαλκιδέων παραλίγο να υπάρξει σύγκρουση Ι.Χ οχήματος με την αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Χαλκίδα – Αθήνα, καθώς κατά τη διέλευση του τρένου η μπάρα της διάβασης ήταν ανοιχτή.

Στην Αυλίδα υπάρχουν συνολικά 5 ανισόπεδες διαβάσεις εντός οικισμού από τις οποίες μόνο η μία λειτουργεί με υπάλληλο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οι άλλες τέσσερις λειτουργούν με αυτόματο μηχανισμό, που όπως φαίνεται αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς το συμβάν της 26ης Μάρτη δεν είναι το μοναδικό το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαίτερα η σιδηροδρομική διάβαση στο Βαθύ Αυλίδας βρίσκεται απέναντι από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Η ζωή και η ασφάλεια εκατοντάδων οδηγών και πεζών που διασχίζουν καθημερινά τις διαβάσεις στην Αυλίδα λογίζονται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως κόστος, για αυτό και το 2023 υπάρχουν αφύλαχτες διαβάσεις εντός οικισμών. Η πολιτική της “απελευθέρωσης” και το κριτήριο του κέρδους είναι σε αντίθεση με το λαϊκό αίτημα για την ασφάλεια  των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  - Να τοποθετηθεί εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλες τις σιδηροδρομικές διαβάσεις εντός των οικισμών.

  - Να επισκευαστεί άμεσα το αυτόματο μηχανικό σύστημα στις μπάρες.

- Να εξεταστεί η δυνατότητα υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται μέσα από το Βαθύ Αυλίδας.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Κατσώτης Χρήστος

Λαμπρούλης Γιώργος