MY KTEO

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Μετάθεση των εκλογών τον Μάιο εισηγούνται υπουργοί στον Μητσοτάκη - Φόβος για κοινωνική οργή


Κάθε ώρα που περνάει, το κλίμα βαραίνει. Κι αυτό είναι κοινή διαπίστωση στο στρατόπεδο της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, που αντιλαμβάνεται ότι η απερίγραπτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην εκλογική σκηνή.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Άλλωστε, οι αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό, διεγείρουν ακόμα πιο πολύ την κοινωνική οργή για το αδιανόητο, εν έτη 2023, της απώλειας ούκ έστιν αριθμού ανθρώπων, στην πλειονότητά τους, νέοι και φοιτητές, λόγω έλλειψης στοιχειώδους συστήματος προστασίας από το ανθρώπινο λάθος.

«Όλη η κοινωνία είναι σοκαρισμένη και οργισμένη» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζοντας ότι το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα πλήττει καίρια το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, της αποτελεσματικότητας στην άσκηση της εξουσίας και του εκσυγχρονισμού της χώρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με τον τελικό αριθμό των θυμάτων να παραμένει αδιευκρίνιστος –άλλο εξοργιστικό κι αυτό – τις οικογένειες των νεκρών να ετοιμάζονται για τις κηδείες των δικών τους ανθρώπων και τους συγγενείς των τραυματιών να ξεροσταλιάζουν έξω από τις εντατικές, η επιστροφή στην «προεκλογική καθημερινότητα» φαντάζει σχεδόν αδιανόητη. Παρά ταύτα, η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και τα χρονικά περιθώρια, έχουν αρχίσει και στενεύουν επικίνδυνα.

Μετάθεση εκλογών
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τίποτα δεν φανερώνει αλλαγή του σχεδίου για κάλπες στις 9 Απριλίου. Αυτό που πάντα κατά τις ίδιες πηγές συζητείται, είναι η μετάθεση για λίγες μέρες, της προκήρυξης των εκλογών. Αντί, δηλαδή, να ξεκινήσει και επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές την Κυριακή των Βαίων, στις 8 Μαρτίου, να μετατεθεί για τις 14 ή τις 15 του μηνός, με ένα διάγγελμα, στο οποίο ο πρωθυπουργός θα σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κρίσεις και προχωράει. Αυτό είναι και το απώτατο όριο για τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται προεκλογική περίοδος τουλάχιστον 21 ημερών.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η 9η Απριλίου θα είναι και η τελική απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος δέχεται ήδη πιεστικές εισηγήσεις από συνεργάτες του αλλά και υπουργούς και βουλευτές να αναβάλει, έστω για λίγο, τις εκλογές, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη χρονική απόσταση από την τραγωδία.

Στη λογική αυτή, ορισμένοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να στήσει τις κάλπες της απλής αναλογικής στις 23 Απριλίου, δηλαδή, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα και τις δεύτερες στις 28 Μαίου, πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Άλλοι, ίσως οι περισσότεροι, εκτιμούν ότι το διάστημα θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Γι αυτό και εισηγούνται τη μετάθεση των εκλογών της απλής αναλογικής στις 14 ή στις 21 Μαίου και τις επόμενες είτε στις 25 Ιουνίου είτε στις 2 Ιουλίου.

Αυτή τη στιγμή, όμως, όπως μεταδίδουν από το Μαξίμου, προέχει η διαχείριση των βαριών συνεπειών της ανείπωτης τραγωδίας.

Χθες, ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Κ. Καραμανλή, συνέστησε ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία καλείται να αναζητήσει τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, και να προωθήσει το ταχύτερο δυνατό τη δημιουργία ενός Συντονιστικού κέντρο, στο τμήμα του σιδηροδρόμου από Λάρισα ως Θεσσαλονίκη, μέχρι την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της πορείας των τρένων, η οποία υπολογίζεται περί τα τέλη του χρόνου!!

Το οξύμωρο στην υπόθεση, βεβαίως, είναι ότι στα τέλη του Ιανουαρίου, ψηφίστηκε η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας των Μεταφορών, η οποία ουδέποτε ξεκίνησε να λειτουργεί.iEidiseis.gr