MY KTEO

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος - Το παρασκήνιο της καρατόμησης Κωνσταντίνου Σκούμα


Αιφνιδιαστικά το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αντικατάσταση του – μέχρι πρότινος – Aρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Σκούμα, από τον Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο Μέγαρο της Λ. Κατεχάκη η καρατόμηση του – μέχρι σήμερα – Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Σκούμα, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Σκούμας «χρεώνεται» την επιχειρησιακή ανεπάρκεια όσον αφορά στην περιφρούρηση των διαδηλώσεων. Οι ίδιοι κύκλοι παραπέμπουν σε βίντεο που έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα, όπως επίσης παραπέμπουν στο απόσπασμα από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που αναφέρει ότι «ο ορισμός του νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Λάζαρου Μαυρόπουλου, έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των πιο σύχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι μπορεί η παραπάνω εκδοχή για την καρατόμηση του κ. Σκούμα να μην αντικατοπτρίζει απολύτως την πραγματικότητα και αυτό διότι υπήρχαν σκέψεις από τον περασμένο Ιανουάριο (όταν και έγιναν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στο Σώμα) για «ξήλωμα» του Αρχηγού, ως προέκταση των υπόλοιπων εκκαθαρίσεων που έγιναν τότε με καρατομήσεις αξιωματικών του περιβάλλοντός του. Κρίθηκε εντούτοις, τον Ιανουάριο, ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε πολιτικό κόστος, καθώς ο κ. Σκούμας είχε τοποθετηθεί στη θέση του Αρχηγού από την ίδια κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το «ξήλωμα» του κ. Σκούμα έρχεται ως συνέχεια των καρατομήσεων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, που προέρχονταν από το περιβάλλον του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Μάλιστα, η σημερινή εξέλιξη για πολλούς αποτελεί απόδειξη ισχυροποίησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στη Λ. Κατεχάκη.

Από το περιβάλλον, πάντως, του υπουργού σημειώνεται ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη όχι από τον ίδιο, αλλά από το ΚΥΣΕΑ ενώ στην ερώτηση γιατί δεν αποστρατεύθηκε ο κ. Σκούμας τον Ιανουάριο, αλλά τώρα, η απάντηση είναι ότι ο Αρχηγός κρινόταν τώρα με τη συμπλήρωση ενός έτους στη θέση του.

Νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος

Νέο Αρχηγό στην ΕΛ.ΑΣ. όρισε, όπως έγινε φνωστό το Σάββατο (18/03), το ΚΥΣΕΑ και αυτός είναι ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος. Ακόμα, όπως τονίστηκε, «στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ επισημαίνεται: «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε στον ορισμό νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος. Στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λάζαρος Μαυρόπουλος
Κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίουτου Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία– Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Παρακολούθησε διάφορα συνέδρια με σκοπό την εξειδίκευση σε υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.

Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Την 25/01/2023 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.iEidiseis.gr