MY KTEO

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

e-Fuels αντικαθιστούν βενζίνη και ντίζελ στα αυτοκίνητα από το 2035


Τα ηλεκτροκαύσιμα e-Fuels αντικαθιστούν βενζίνη και ντίζελ. Πόσο θα κοστίζουν, ποιες μάρκες αυτοκινήτων τα προωθούν και πού σκοντάφτει προς το παρόν η εξέλιξή τους.
    
Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης

Η ΕΕ αφήνει τελικά ένα παράθυρο ανοιχτό για την επιβίωση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035 επιτρέποντας τη χρήση ηλεκτροκαυσίμων e-Fuels. Ας δούμε όμως τι πρέπει να ξέρουμε για τα συνθετικά καύσιμα, τα οποία θα δώσουν το φιλί της ζωής στα οχήματα συμβατικής τεχνολογίας.

Γιατί χρειαζόμαστε τα e-Fuels
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή προβλέπει την αποκλειστική χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία έως το 2050. Αυτό σημαίνει, ότι στο μέλλον δεν θα πρέπει να κινούνται τα πλοία με πετρέλαιο, τα αεροπλάνα με κηροζίνη και τα οχήματα ξηράς με ορυκτά καύσιμα, όπως βενζίνη ή πετρέλαιο. Τα ηλεκτροκαύσιμα προσφέρουν μία τέτοια λύση, επειδή είναι κλιματικά ουδέτερα και καθαρά για το περιβάλλον, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, π.χ. βενζίνης ή πετρελαίου.

Πώς παράγονται
Τα ηλεκτροκαύσιμα έχουν ως βάση το υδρογόνο, που παράγεται με χρήση ανανεώσιμης ενέργειας ή ηλεκτρικής ενέργειας και το διοξείδιο του άνθρακα, που δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα ή από τους εκπεμπόμενους ρύπους διαφόρων βιομηχανιών. Ουσιαστικά απελευθερώνουν κατά την καύση τους διοξείδιο του άνθρακα, αλλά σε ίσες ποσότητες με αυτό που αφαιρούν από την ατμόσφαιρα κατά την παραγωγή τους, οπότε θεωρούνται κλιματικά ουδέτερα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους
Το υδρογόνο, που αποτελεί την πρώτη ύλη των e-Fuels, μπορεί να παραχθεί με οικολογικές μεθόδους σε απεριόριστες ποσότητες και η καύση του είναι πολύ καθαρότερη από εκείνη της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης. Τα e-Fuels μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν χωρίς πρόβλημα σε βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. και φορτηγά χωρίς μετατροπές των κινητήρων τους, μεταφέρονται χωρίς ενεργειακές απώλειες και αξιοποιούν το υπάρχον δίκτυο πρατηρίων ορυκτών καυσίμων και τις ανάλογες υποδομές.

Πού υστερούν
Το σημαντικότερο μειονέκτημα των e-Fuels είναι ο χαμηλός βαθμός αποδοτικότητάς τους που δεν ξεπερνά σήμερα το 20%, ο οποίος ωστόσο μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά στο μέλλον και να φτάσει το 60%. Αυτή τη στιγμή επαρκεί η ενέργεια 3 Megawatt μίας ανεμογεννήτριας για περίπου 1.600 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για 600 υδρογονοκίνητα μοντέλα, αλλά μόνο για 250 Ι.Χ. με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επίσης η μαζική παραγωγή υδρογόνου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάνει επιτακτική τη δημιουργία των μονάδων παραγωγής e-Fuels σε περιοχές με συνεχή ηλιοφάνεια και αιολική ενέργεια.

Πόσο θα κοστίζει το λίτρο
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας θα είναι εφικτή μία τιμή ανά λίτρο κάτω των δύο ευρώ λόγω της μαζικής παραγωγής των e-Fuels και της μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Για να είναι ωστόσο ανταγωνιστικά τα συνθετικά καύσιμα, θα πρέπει να επιβαρύνονται με πολύ λιγότερους φόρους από τα ορυκτά ή να επιδοτούνται από το κράτος.

Πού θα χρησιμοποιούνται
Τα συνθετικά καύσιμα προσφέρονται για χρήση σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα οποία ωστόσο μπορούν να αντικατασταθούν στο μέλλον από ηλεκτροκίνητα. Αντίθετα είναι πολύ σημαντικότερα στην ναυτιλία και την αεροπλοΐα, καθώς τα πλοία και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να μεταφέρουν τεράστιες μπαταρίες ή ρεζερβουάρ υδρογόνου, προκειμένου να κινούνται κλιματικά ουδέτερα. Σημαντικό ρόλο για τους τομείς χρήσης e-Fuels θα παίξει η αύξηση της παραγωγής τους, αφού οι προτεραιότητες θα δοθούν εκεί όπου κρίνονται αναντικατάστατα, π.χ. στα πλοία, στα αεροπλάνα ή στα φορτηγά και δευτερευόντως στα Ι.Χ.

Ποιες εταιρείες αυτοκινήτων πρωτοστατούν
Η Porsche ήταν η πρώτη μάρκα αυτοκινήτων που ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτροκαυσίμων σε ένα εργοστάσιο στην Παταγονία της Χιλής, όπου θα παραχθούν το 2023 περίπου 130.000 λίτρα e-Fuels κυρίως για δική της χρήση. Το 2024 θα αυξηθεί η παραγωγή σε περίπου 55 εκατομμύρια λίτρα και έως το 2026 σε 550 εκατομμύρια λίτρα, ενώ το παράδειγμα της Porsche θα ακολουθήσουν και άλλοι αυτοκινητοκατασκευαστές σε συνεργασία με εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.




iEidiseis.gr