MY KTEO

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα αλλά το κόμμα

 


Η απλή αναλογική είναι το τελευταίο «δώρο» του ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα. Στον πρώτο γύρο, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το μαγικό ποσοστό 34% plus.

Το κατά πόσο θα αποκλίνει προς τα πάνω ή προς τα κάτω, θα είναι σημαντικό πραγματολογικό στοιχείο εκτίμησης για το τι μέλλει γενέσθαι στον δεύτερο γύρο. Ήδη όμως έχουμε πάρει μιαν ισχυρή γεύση του παρανοϊκού κλίματος καθώς υπονομεύεται στρατηγικά η διαδικασία της «άδολης» συνεργασίας. Είναι απλό: δεν τους ενδιαφέρει η χώρα αλλά το κόμμα.

 Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες έχουν τον χρόνο και την δυνατότητα να τα συνεκτιμήσουν όλα, να κάνουν έναν γενικό λογαριασμό και να αποφασίσουν. Η ειρωνεία στις δημοκρατίες είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν το καθορίζουν μόνο αυτοί που πάνε να ψηφίσουν αλλά και αυτοί που αποφασίζουν ότι «όλοι ίδιοι είναι,,,» – το βασικό πολιτικό απόσταγμα μεγάλης μερίδας των αναποφάσιστων.

 Και φυσικά, δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτή η χώρα χτίστηκε -με τα καλά της και τα κακά της- από κάποιους που άφησαν κάτι πίσω τους. Η πατρίδα δεν προχώρησε -αργά ή γρήγορα- με διαμαρτυρίες και μηδενισμούς. Δημιουργήθηκε από κάποιους που δεν ήταν …«όλοι ίδιοι».

 Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι δεν ψηφίζουμε αρνητικά ούτε διαμαρτυρόμενοι, ούτε με …ιερή αγανάκτηση αλλά με ωριμότητα και σωφροσύνη.