MY KTEO

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Πειθαρχία χωρίς φωνές: Γιατί η αγκαλιά είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία


Ούρλιαζε με δακρυσμένα μάτια και μου έλεγε ΄δεν είναι δίκαιο'. Μόλις της είχα πει ότι δεν μπορούμε να πάμε βόλτα επειδή έβρεχε. Την αγκάλιασα, της είπα ότι κι εγώ στεναχωρήθηκα και καθίσαμε για λίγα δευτερόλεπτα αγκαλιασμένες. Η στεναχώρια δεν έφυγε αμέσως αλλά ηρέμησε. Και μετά ήρεμη όπως ήταν κατάλαβε αμέσως γιατί δεν μπορούμε να βγούμε έξω κι ήταν πιο έτοιμη να συζητήσουμε τι θα παιχνίδια θα σκαρφιζόμασταν για να παίξουμε στο σπίτι.

Τις δύσκολες μέρες μπορεί να φώναζα. “Σταμάτα να κλαις” μπορεί να έλεγα ή “μα γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι βρέχει”. Θα έκλαιγε περισσότερο. Μπορεί να έχανα την ψυχραιμία μου και να της έλεγα “πήγαινε στο δωμάτιό σου να ηρεμήσεις”. Είχα όμως εδώ και καιρό καταλάβει ότι με τις φωνές όχι μόνο δεν μπορώ να πειθαρχήσω αλλά τα πράγματα πάντα γίνονται χειρότερα.

Το συναισθηματικό δέσιμο είναι πάντα αποτελεσματικό
Μπορεί να μην θέλουν όλα τα παιδιά αγκαλιές όταν είναι εκνευρισμένα, αλλά ο κανόνας ότι τα παιδιά χρειάζονται πρώτα να νιώσουν συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς πριν τους ακούσουν, ισχύει κάθε φορά. Εάν δεν θέλουν αγκαλιά, τότε βρες ένα διαφορετικό τρόπο να τους δείξεις ότι είσαι εκεί, κάτσε δίπλα τους, κράτα το χέρι τους ή τραγούδησέ τους κάτι.

Πρέπει να γίνει άμεσα
Όταν το παιδί σου έχει ένα ξέσπασμα τότε καλό είναι να τα αγκαλιάσεις άμεσα. Εάν περιμένεις λίγο τότε μπορεί να έχει ήδη εκνευριστεί πάρα πολύ. Δες το ξέσπασμά του σαν μια στιγμή που σου φωνάζει “σε χρειάζομαι” και “χρειάζομαι μια αγκαλιά”.

Μια απλή αλλά γεμάτη αγκαλιά
Δεν χρειάζεται να μιλήσεις ούτε να εξηγήσεις τι έχει συμβεί. Απλά αγκάλιασε το παιδί σου όσο πιο τρυφερά γίνεται.

Περίμενε μέχρι να ηρεμήσει
Μείνετε αγκαλιασμένοι μέχρι να καταλάβεις ότι έχει ηρεμήσει. Μπορεί να σε αγκαλιάσει κι εκείνο, μπορεί να νιώσεις το σωματάκι του πιο χαλαρό. Θα σταματήσει να κλαίει, θα σε φιλήσει.

Τώρα είναι η στιγμή να μιλήσετε
Όταν είστε και οι δυο ήρεμοι, συζητήστε τι συνέβη. Μιλήστε για τα συναισθήματά του αλλά και τον λόγο για τον οποίο δεν νιώθει καλά. Αν έκανε μια αταξία, θα είναι πιο έτοιμο να καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών του ώστε να μην τις επαναλάβει.





themamagers.gr