MY KTEO

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Κίνδυνος αφανισμού της ανθρωπότητας από την Τεχνητή Νοημοσύνη - «Καμπανάκι» από 350 στελέχη του κλάδου


Κορυφαία στελέχη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Sam Altman, ενώθηκαν την Τρίτη με εμπειρογνώμονες και καθηγητές για να αναδείξουν τον «κίνδυνο εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη», τον οποίο κάλεσαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξισώσουν με τους κινδύνους που ενέχουν οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», έγραψαν περισσότεροι από 350 υπογράφοντες σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (CAIS).

Εκτός από τον Altman, περιλαμβάνονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών AI DeepMind και Anthropic, καθώς και στελέχη της Microsoft και της Google.

Ανάμεσά τους ήταν επίσης οι Geoffrey Hinton και Yoshua Bengio - δύο από τους τρεις αποκαλούμενους «νονούς της Τεχνητής Νοημοσύνης» που έλαβαν το βραβείο Turing 2018 για το έργο τους στη βαθιά μάθηση - και καθηγητές από ιδρύματα που κυμαίνονται από το Χάρβαρντ έως το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας.

Σε δήλωση του CAIS ξεχώρισε την Meta, όπου εργάζεται ο τρίτος νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Yann LeCun, επειδή δεν υπέγραψε την επιστολή.
Η επιστολή συνέπεσε με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ στη Σουηδία, όπου οι πολιτικοί αναμένεται να μιλήσουν για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Έλον Μασκ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και στελεχών της βιομηχανίας Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν οι πρώτοι που αναφέρθηκαν σε πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία τον Απρίλιο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν δημιουργήσει εργαλεία που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές από την ιατρική διάγνωση έως τη σύνταξη νομικών εγγράφων, αλλά αυτό έχει προκαλέσει φόβους ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, να τροφοδοτήσει εκστρατείες παραπληροφόρησης και να οδηγήσει σε προβλήματα με τις «έξυπνες μηχανές» που σκέφτονται από μόνες τους.

Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης Geoffrey Hinton δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια «πιο επείγουσα» απειλή για την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman αναφέρθηκε στην ΕΕ AI - τις πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία κανονισμού για την AI - ως υπερρύθμιση και απείλησε να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Άλλαξε τη στάση του μέσα σε λίγες ημέρες μετά από επικρίσεις πολιτικών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Altman την Πέμπτη.




iEidiseis.gr