MY KTEO

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Γιατί η «θεωρία των 7 φίλων» που κυκλοφορεί στα social media είναι προβληματική


Μια νέα viral τάση στα social media είναι η «θεωρία των 7 φίλων» που υποστηρίζει ότι υπάρχουν επτά φίλοι που χρειάζεστε στη ζωή σας:
1. Ο φίλος που έχεις από μικρός

2. Ο φίλος που σε κάνει να γελάς σε όλες τις περιστάσεις

3. Ο φίλος που μπορεί να μην μιλήσεις για πολύ καιρό, αλλά τίποτα δεν αλλάζει μεταξύ σας

4. Ο φίλος που μπορείς να πεις οτιδήποτε χωρίς να σε κρίνει

5. Ο φίλος που νιώθεις ως αδερφό/η

6. Ο φίλος που δεν μπορείς να φανταστείς να λείπει απ’ τη ζωή σου

7. Ο φίλος με τον οποίο μοιράζεστε όλα τα προβλήματα σας.

Η διατύπωση σε αυτήν τη λίστα αλλάζει από βίντεο σε βίντεο, αλλά η ουσία είναι πάντα η ίδια. 

Φαίνεται ωραίο, αλλά δεν βασίζεται πουθενά. Δεν υπάρχει καμία έρευνα για τη φιλία πίσω από αυτή τη «θεωρία». Είναι απλά κάτι που έφτιαξε κάποιος. Αυτό από μόνο του δεν το κάνει προβληματικό.

Δεύτερον, εάν πρόκειται να αποδώσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό σε κάτι, θα πρέπει να υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος για να το κάνουμε. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα και προκαλεί σύγχυση. Τι γίνεται αν δεν έχεις αυτά τα επτά είδη φίλων; Σου λείπει κάτι στη ζωή; Δεν θα γνωρίσεις ποτέ την ευτυχία; Τι γίνεται αν έχεις φίλους που δεν ταιριάζουν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες; Είναι κακές φιλίες;

Η αρίθμηση πρέπει να είναι σκόπιμη και ο αριθμός επτά είναι εντελώς αυθαίρετος. Ιδανικό για κλικ, αλλά όχι τόσο ιδανικό για μια πραγματική ανάλυση της φιλίας. Ποια ακριβώς αξία έχει η κατηγοριοποίηση της φιλίας με αυτόν τον τρόπο; Διαφορετικοί φίλοι εκπληρώνουν διαφορετικούς ρόλους και καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες στη ζωή μας. Δεν είναι όλες οι φιλίες ίδιες, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι χρειαζόμαστε φίλους που ταιριάζουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βιωθεί και να εκφραστεί η φιλία, γιατί να μείνουμε σε αυτούς τους επτά; Είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους νέους. Πόσοι έφηβοι κοιτάζουν τις δικές τους φιλίες και νιώθουν άσχημα που δεν έχουν επτά στενούς φίλους ή νομίζουν ότι μία ή περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες παραμένουν ανεκπλήρωτες για αυτούς;

Ένα πράγμα που μαθαίνεις με τον χρόνο και την εμπειρία είναι ότι οι περισσότερες φιλίες μεταμορφώνονται και αλλάζουν. Μπορεί να μειώνεται η καθημερινή επαφή, αλλά η αγάπη δεν φεύγει. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο λίγους φίλους. Η φιλία δεν χρειάζεται να πληροί κάποια αυθαίρετα κριτήρια για να έχει αξία.

Η «θεωρία των 7 φίλων» μπορεί να έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι περισσότερο επιβλαβής παρά χρήσιμη. Να είστε ευχαριστημένοι με τους φίλους που έχετε αυτή τη στιγμή, μην τους μετράτε, μην τους υπεραναλύετε και σίγουρα μην αφήνετε τις τάσεις του TikTok να επηρεάσουν το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας ή για τα άτομα που αγαπάτε.



lifo.gr