MY KTEO

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι» συνεχίζουμε με έργα και δράσεις για την υποστήριξη ΑμεΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία», με σύνθημα: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», την οποία διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετην υποστήριξη της δομής «ΓΕΦΥΡΑ» και σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, πολλούς Παραολυμπιονίκες, Δήμους, Φορείς, Αθλητικούς Συλλόγους της Στερεάς Ελλάδας και Παραρτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.















Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής εκστρατείας ευαισθητοποίησης ήταν η ακόμη πιο μαζική συμμετοχή συλλόγων, μαθητών, γονέων και συμπολιτών μας στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες και μας έφεραν ακόμη πιο κοντά στην κατάκτηση του διπλού στόχου:

 Να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω η κοινωνία απέναντι στα ΑμεΑ.

 Να παρακινηθεί κάθε συμπολίτης μας με αναπηρίες, προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει το έργο της σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από τη «ΓΕΦΥΡΑ». Μία πρότυπη δομή κοινωνικής παρέμβασης σε περιφερειακό επίπεδο, που έχει ήδη υλοποιήσει σειρά παρεμβάσεων για την στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Μεταξύ αυτών και οι δράσεις:

• «Πρόσβαση για ΌΛΟΥΣ», για τη χορήγηση ηλεκτροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων σε ανασφάλιστους ΑμεΑ με μόνιμη αδυναμία βάδισης, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

• «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΩ.. άτομα με άνοια», για την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια.

• Παροχή εξοπλισμού φυσικοθεραπείας και ειδικού εξοπλισμού αποκατάστασης, οργάνων γυμναστικής στα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

• Δημιουργία αίθουσας – Εργαστηρίου Πολυμέσων για τη χρήση διαδραστικών μεθόδων διδασκαλίας στα Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια και τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται έργα, όπως ενδεικτικά:

- «Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ Φθιώτιδας».

- «Παροχή Υπηρεσιών Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ - ''ΕΣΤΙΑ'' Αγ. Νικόλαος Γαλαξίδι».

- «Κέντρο Διημ./Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ιτέας».

- «Συνέχιση Λειτουργίας Δομής & Ίδρυση νέας Δομής Συλλόγου ΑμεΑ Φθιώτιδας».

Επισημαίνεται ότι για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, μέσα από το ΠεΠ Στερεάς Ελλάδας και σύμφωνα με τις προτάσεις των δικαιούχων, προωθούνται έργα και δράσεις, όπως:

- Αναβάθμιση υφιστάμενων κτηριακών υποδομών ΑΕΙ ως προς την Προσβασιμότητα ΑμεΑ, προϋπολογισμού 1.176.471 ευρώ.

- Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και βελτίωσης προσβασιμότητας δομών κοινωνικής προστασίας περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, ηλικιωμένων, περιλαμβανομένων ΑμεΑ, προϋπολογισμού 1.840.278 ευρώ.

- Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού κοινωνικών δομών και μονάδων κοινωνικής μέριμνας, προϋπολογισμού 7.647.059 ευρώ.

- Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης/συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση, προϋπολογισμού 4.558.471 ευρώ.
- Δράσεις για τη συμμετοχή ΑμεΑ και ηλικιωμένων στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ενεργή κοινωνική ζωή χωρίς αποκλεισμούς, προϋπολογισμού 882.353 ευρώ.

- Υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην ανώτατη εκπαίδευση, προϋπολογισμού 2.352.941 ευρώ.

- Πρόγραμμα κοινωνικού φροντιστή και προσωπικού βοηθού ΑΜΕΑ ή ηλικιωμένων, προϋπολογισμού 1.171.341 ευρώ.

- Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, προϋπολογισμού 3.168.000 ευρώ.

- Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, προϋπολογισμού 2.079.000 ευρώ.

«Η 2η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης ολοκληρώθηκε και μας έδωσε για ακόμη μια χρονιά την ευκαιρία να ενημερώσουμε, να ακούσουμε, αλλά και να παίξουμε και να διασκεδάσουμε μαζί• να έρθουμε κοντά σε όσους αντιμετωπίζουν αναπηρίες και, το κυριότερο, να τους παροτρύνουμε να συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:
«Δουλεύουμε για αυτούς τους συμπολίτες μας, όμως και τις υπόλοιπες… 51 εβδομάδες του έτους! Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά, όπως -ενδεικτικά- σχολική στέγη ΑμεΑ, κέντρα διημέρευσης ΑμεΑ, παροχή αμαξιδίων σε κινητικά ανάπηρους, ενίσχυση ιδιωτικών δομών ΑμεΑ, στήριξη συνοδών ΑμεΑ.


»Όμως, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό, οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα με χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

»Αναπτύσσουμε μια δέσμη έργων και δράσεων υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, γιατί όλοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ανεξάρτητα, με ίσες ευκαιρίες και χωρίς εμπόδια. Και είναι υποχρέωσή μας, να τους εξασφαλίσουμε την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Περγαντάς τόνισε: «Ολοκληρώθηκε η 2η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως φάνηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε έξι πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Δράσεις, που πραγμάτωσαν την έννοια της συμπερίληψης, αφού συμμετείχαν μαθητές τυπικής ανάπτυξης, αλλά και ειδικών σχολείων, όπως και δεκάδες συμπολίτες μας με αναπηρία.

»Εκτός από την καμπάνια ευαισθητοποίησης, συνεχίζουμε τη δουλειά μας γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμη -ως κοινωνία- για να κλείσουμε τους “Καιάδες” του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης. Και πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μας έχουν ανάγκη μόνο οι άνθρωποι με αναπηρίες. Τους έχουμε και εμείς για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!»