MY KTEO

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Φορολογία: Τα πέντε κρίσιμα «μέτωπα» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση


Πέντε φάκελοι με κρίσιμες αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες, τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων αλλά και την περαιτέρω διευκόλυνση όσων ρυθμίζουν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία θα περιμένουν στο γραφείο του τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Πρόκειται συγκεκριμένα για αποφάσεις που αφορούν αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, με διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων, με ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς. Περιλαμβάνουν επίσης νέο «λίφτινγκ» στα φορολογικά κίνητρα για την έκδοση αποδείξεων, την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού για επαγγελματίες και την επιβράβευση για όσους εντοπίζουν πλαστές αποδείξεις. Ειδικότερα, η φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες με βάση τις ενστάσεις των ΟΤΑ: Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχει υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Την τελική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 και ενδεχομένως και του 2023.
  • Υπενθυμίζεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν, με αιτιολογημένη γνώμη, τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει σε εκείνες τις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των δημοτικών αρχών. Μετά τις εκλογές αναμένεται να ενταθεί και η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών και για την ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν όλα όσα αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
  • Επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της χώρας: Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου 2023 οι εκτιμητές θα παρέδιδαν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που απομένουν για να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, φαίνεται ότι η διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Οι υπόλοιπες 2.167 περιοχές αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας. Στην Αττική οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα και Αίγινα.
  • Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός: Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να «ξεπαγώσει» τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2019 και δίνει τη δυνατότητα σε φορολογούμενους οφειλέτες να χτίσουν έναν κλιμακωτό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. 
Η διάταξη προβλέπει ότι το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1 Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

2 Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

3 Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

4 Νέα κίνητρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και e-αποδείξεις: Το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ετσι το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να επανεξετάσει τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΑΑΔΕ από τις τράπεζες δείχνουν ότι είναι ελάχιστες οι πληρωμές με απόδειξη στις συγκεκριμένες κατηγορίες και στην πλειονότητά τους αφορούν ενδεικτική αξία και όχι το ποσό των πραγματικών πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

5 Αμοιβή για όσους «αλιεύουν» πλαστές αποδείξεις: Η εφαρμογή για τις συσκευές κινητών «appodixi» έχει τεθεί σε εφαρμογή σε μια προσπάθεια μείωσης των πλαστών αποδείξεων. Ωστόσο, αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει μπόνους σε όσους εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις, η σχετική διάταξη με τις λεπτομέρειες παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει «πειράξει» τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανερχόταν γύρω στα 200-300 ευρώ και το ανώτατο θα ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα τηρηθούν.Newmoney.gr