MY KTEO

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Το μεγάλο όφελος του καρπουζιού για την καρδιά


Γιατί πρέπει να βάλετε το καρπούζι στη διατροφή σας. Πώς προστατεύει την καρδιά και την υγεία μας.

Πλούσια σε μια σειρά βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα καρπούζια προωθούν την καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος και όχι μόνο.

Όπως αναφέρει το «Healthstat.gr», δύο σχετικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου συνδέεται χαμηλότερη χοληστερόλη και σωματικό βάρος, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού.

Ειδικότερα, πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, ανακάλυψε ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που κατανάλωναν καρπούζι είχαν υψηλότερη πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, του μαγνησίου και του καλίου, σε σχέση με τους μη καταναλωτές. Είχαν επίσης χαμηλότερη πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Το καρπούζι προστατεύει την καρδιά
Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης στο Nutrients, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού καρπουζιού για δύο εβδομάδες προστατεύει την αγγειακή λειτουργία. Καθώς πλησιάζουν οι καυτοί καλοκαιρινοί μήνες, αυτές οι δύο μελέτες, που παρεμπιπτόντως χρηματοδοτήθηκαν και οι δύο από το National Watermelon Promotion Board, υποδηλώνουν ότι η τακτική απόλαυση καρπουζιού μπορεί να σας κάνει ιδιαίτερα καλό! Στην πραγματικότητα, η υπερβολική απόλαυση πιθανότατα δεν θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε αντίθεση με τόσα άλλα πράγματα που απολαμβάνουμε.

Αναλύοντας τις διατροφικές πληροφορίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μεταξύ των καταναλωτών καρπουζιού και των μη καταναλωτών. Για να διασφαλίσουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων τους, έλεγξαν παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, η αναλογία εισοδήματος φτώχειας (PIR), η κατάσταση καπνίσματος και η κατανάλωση αλκοόλ. Έλεγξαν επίσης την κατανάλωση άλλων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων εκτός καρπουζιού και της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο τέλος, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες καταναλωτές καρπουζιού είχαν πάνω από 5% υψηλότερη πρόσληψη από: φυτικές ίνες μαγνήσιο κάλιο βιταμίνη Α. Είχαν επίσης 5% χαμηλότερη πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων και συνολικών κορεσμένων λιπαρών οξέων και υψηλότερη πρόσληψη λυκοπενίου και άλλων καροτενοειδών. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί επίσης να συνδέεται με την τήρηση των συνολικών διατροφικών συστάσεων.

Πώς το καρπούζι επηρεάζει την καρδιομεταβολική υγεία
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν περισσότερα για τους βιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία. Η αυτόνομη δυσλειτουργία, η οποία συμβαίνει όταν καταστρέφονται τα νεύρα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών παθήσεων. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) -η διακύμανση από δύο διαδοχικούς καρδιακούς παλμούς- είναι μια απλή και αξιόπιστη μέθοδος για την αξιολόγηση της αυτόνομης δυσλειτουργίας. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αγγειακή λειτουργία και τη μικροαγγειακή ροή του αίματος. Καθώς τα καρπούζια είναι πλούσια σε L-κιτρουλίνη και L-αργινίνη, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς η κατανάλωση χυμού καρπουζιού επηρεάζει την HRV μετά από κατανάλωση υψηλής γλυκόζης. 

Παρόλο που η μελέτη αυτή δεν απέδειξε οριστικά τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης χυμού καρπουζιού και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υποδηλώνουν ότι πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για την εκτενέστερη αξιολόγηση αυτής της πιθανής σύνδεσης. Τα σάκχαρα στο φρούτο έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα λιγότερο από τα σάκχαρα από άλλες πηγές.

Η υψηλή περιεκτικότητα του φρούτου σε φυτικές ίνες και νερό μπορεί επίσης να μετριάσει τις επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος όταν καταναλώνεται με μέτρο. «Πέρα από αυτό, το καρπούζι περιέχει μια ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων που κάνουν καλό στην καρδιά. Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό εξασφαλίζει τη σωστή ενυδάτωση. Η κατάλληλη ενυδάτωση είναι το κλειδί για την έμμεση διατήρηση του ιξώδους του αίματος και τη μείωση της θρόμβωσης.

Τα φρούτα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής αναφέρει ο Dr. John P. Higgins, αθλητικός καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή McGovern της Ιατρικής Σχολής του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον (UTHealth). «Τρώτε περισσότερα φρούτα κάθε μέρα, ιδίως καρπούζι και εσπεριδοειδή. Είναι σημαντικό να θεωρείτε καθημερινά τα φρούτα ως σημαντικό μέρος της διατροφής, καθώς είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, φυτικές ίνες και νερό - όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του δέρματος και να μειώσουν ορισμένες μορφές καρκίνου». αναφέρει.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.griEidiseis.gr