MY KTEO

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Πρώτο υπουργικό της υπηρεσιακής στο Μαξίμου - Οι οδηγίες Σαρμά στους υπουργούς


Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο τελέστηκε η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία διήρκησε 20 λεπτά. Δύο εκ των νέων υπουργούν επέλεξαν τον πολιτικό όρκο. Συγκεκριμένα η υπ. Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς.

Επόμενο βήμα, αμέσως μετά την ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

Στην πρώτη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι υπηρεσιακή και προανήγγειλε νέα συνεδρίαση για αύριο, στην οποία θα τεθούν προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

«Πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοί και να σταθμίζουμε τις πράξεις μας ώστε να μην θεωρηθεί ότι συνιστούν παρέμβαση υπέρ ή κατά μιας παράταξης στην προεκλογική περίοδο», ανέφερε.

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε το υπουργεία σας να δώσω ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές πριν το αυριανό υπουργικό συμβούλιο όπου θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική που δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες όπως απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και προεδρεύεται από έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστικών. Το ίδιον της δικαστικής εξουσίας είναι η αμεροληψία και η ανεξαρτησία. Για να ορίσει το Σύνταγμα έτσι σημαίνει ότι θέλει μια κυβέρνηση ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο η πράξη να θεωρείται ως μη έχουσα πολιτικό χααρκτήρα, ώστε να μην στοιχειοθετείται ότι αποτελούν παρέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης στην προεκλογική περίοδο που είναι σε εξέλιξη».