MY KTEO

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί βολεύουν τον Μαρκόπουλο


Το αποτέλεσμα των  βουλευτικών εκλογών που βγάζει υπεροπλία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ βολικό για τον Κώστα Μαρκόπουλο στην διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς. Η προνομιακή σχέση του με τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ, όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά σε όλους τους νομούς της Στερεάς είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένη.  12 χρόνια στα έδρανα της βουλής, έναν  χρόνο Υπουργός του Καραμανλή και 2 χρόνια κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αποδοχή αλλά και πυρήνες παντού.  Τώρα λοιπόν που η ΝΔ επηρεάζει το 40% των πολιτών έχει ο ίδιος πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή να αντλήσει ψήφους.  Αλλά και σε σχέση με το αδυνάτισμα του Σύριζα έχει κέρδος διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια αυτόνομη κάθοδος του Σύριζα στην Περιφέρεια είναι μια πολύ δύσκολη περιπέτεια.  Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ που ωστόσο δεν  έχει την δύναμη να περάσει  μόνο του στο δεύτερο γύρο των εκλογών της Περιφέρειας.  Σε όλα τα παραπάνω κρύβεται η επιμονή Μαρκόπουλου να είναι απόλυτα ανεξάρτητος...

Έχει από καιρό αντιληφθεί τα αδιέξοδα των κομμάτων και έχει επιλέξει να είναι μια αυτόνομη υποψηφιότητα Περιφερειάρχη, χωρίς να κάνει το λάθος να αναμιχθεί στην υποστήριξη κομμάτων και βουλευτών.  Γι αυτό έχει επιλέξει την μετωπική αναμέτρηση με τον Φάνη Σπανό και προφανώς ξενίζει ο τρόπος της σκληρής κριτικής, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάτι προσωπικό μεταξύ τους, όπως ο ίδιος τονίζει. Απλά θέλει να δώσει άλλη διάσταση στην λογική της πολιτικής της Περιφέρειας.  Και βέβαια είναι ένας πολύ έμπειρος και δύσκολος αντίπαλος.

Απομένει να δούμε αν θα είναι οι δυο τους, οι δυο πόλοι που θα μείνουν τη δεύτερη Κυριακή για το τελικό αποτέλεσμα.

Το μόνο που δεν απασχολεί τον γιατρό είναι το χρίσμα της ΝΔ στον  Φάνη Σπανό. Ξέρει ότι έχει μεγάλο κομμάτι της ΝΔ κοντά του, όπως εξάλλου φαίνεται και από τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του, αλλά ήδη και στελέχη άλλων κομμάτων στοιχίζονται δίπλα του.