MY KTEO

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ασφαλιστικό: 1 στους 3 χωρίς αύξηση στις συντάξεις και το 2024


Αποκλείονται περί τις 850.000 παλαιοί συνταξιούχοι, περίπου 1 στους 3 δικαιούχους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι δεν θα λάβουν και πάλι καμία αύξηση.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Χωρίς αύξηση στις αποδοχές θα μείνει 1 στους 3 συνταξιούχους και το 2024. Ενώ οι μισοί θα πληρώσουν παραπάνω φόρους…

Αιτία της απαξίωσης των συντάξεων είναι περίφημη «προσωπική διαφορά» που κατατρύχει τους παλιούς συνταξιούχους (μέχρι το 2016). Οι οποίοι, με βάση τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου, λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές εν σχέσει με τους νεώτερους, χρονολογικά, συνταξιούχους.

Έτσι φέτος πάνω από 1,1 εκ. συνταξιούχοι δεν έλαβαν αύξηση (7,75% από 1/1/2023), κάτι που υποχρέωσε την κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει τον περασμένο Απρίλιο ένα εφάπαξ (μη επαναλαμβανόμενο) βοήθημα 200-300 ευρώ λόγω του προεκλογικού χρόνου…

Μετά την τυπική αύξηση του 7,75% ορισμένοι συνταξιούχοι κάλυψαν την προσωπική διαφορά φέτος και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 250.000 «αποκλεισμένοι» θα λάβουν την αναπροσαρμογή του 2024 (αύξηση πέριξ του 3,5%-4% αν υπολογιστεί οικονομική μεγέθυνση 2,5% και πληθωρισμός 5%).

Ωστόσο αποκλείονται περί τις 850.000 παλαιοί συνταξιούχοι, περίπου 1 στους 3 δικαιούχους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι δεν θα λάβουν και πάλι καμία αύξηση με τον επίσημο πληθωρισμό στη διετία 2022-23 να ξεπερνά το 15%!

Πρόσθετα, και καθώς το 2024 δεν είναι εκλογική χρονιά, αν εξαιρέσουμε τις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου, δεν προβλέπονται έκτακτες πληρωμές γι αυτή την κατηγορία των αποκλεισμένων συνταξιούχων…

Πολλαπλάσιους φόρους…
Αλλά και όσοι θα λάβουν αναπροσαρμογή στις συντάξεις τους (το μισό του πληθωρισμού, συν το μισό ΑΕΠ), αφενός δεν θα λάβουν ολόκληρη την τιμαριθμική αναπροσαρμογή (η αύξηση θα υπολείπεται του πληθωρισμού), αφετέρου δε θα επιπέσει και η εφορία στα εισοδήματά τους μέχρι σημείου που κινδυνεύει να εξανεμιστεί η… αναιμική ποσοστιαία αναπροσαρμογή.

Συγκεκριμένα:

- Οι μηνιαίες αποδοχές άνω των 720 ευρώ υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος. Κατά συνέπεια, μόνο με την ονομαστική αναπροσαρμογή πολλοί συνταξιούχοι θα έχουν παρακράτηση στην πηγή (ΕΦΚΑ) για την απόδοση των φόρων στο δημόσιο. Άλλοι συνταξιούχοι δε θα ανέλθουν σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα και θα καταβάλουν μεγαλύτερο ποσοστό φόρου. Και αυτό λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

Αλλά οι επιβαρύνσεις δεν σταματούν εδώ!

Όσοι έχουν αποδοχές ή άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (προ των φόρων κ.λπ.), υπόκεινται και στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ).

Άρα, για μικρότερο πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα (αφού δε γίνεται πλήρης τιμαριθμική αναπροσαρμογή των αποδοχών), οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και θα υποστούν και την αφαίμαξη της ΕΑΣ…

Εξάλλου και φέτος, στις περιπτώσεις συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ, από την αναπροσαρμογή του 7,75% δεν απέμεινε παρά μια μικρή ενίσχυση της τάξης του 2,8%-3% ακριβώς λόγω εφορίας και ΕΑΣ…



iEidiseis.gr