MY KTEO

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Αποτελέσματα εκλογών 2023 - 25 Ιουνίου: Τι ώρα θα βγουν - Τι αλλάζει αυτή τη φορά


Την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιουνίου, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για δεύτερη φορά, ενώ ήδη υπάρχει και η εικόνα για τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών 2023 που φέτος βγαίνουν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Στη δεύτερη εκλογική διαδικασία για φέτος, τα αποτελέσματα αναμένονται επίσης πολύ νωρίς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Πιο αναλυτικά:

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00.

Αμέσως, θα μεταδοθεί από τα ιδιωτικά κανάλια το κοινό exit poll που θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, Pulse και GPO, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά. Υπενθυμίζεται ότι το κοινό exit poll στις 21 Μαΐου έγινε για λογαριασμό του Mega (Metron Analysis), Open (ΜRB), Star (GPO), Alpha (Alco), ΑΝΤ1 (Marc) και ΣΚΑΪ (Pulse).

Στην τελευταία ενημέρωση που είχε κάνει η Singular Logic στους δημοσιογράφους για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τις 20:30, θα έχουμε εικόνα για τα αποτελέσματα σε πάνω από το 10% της επικράτειας. Το 10% θεωρείται το όριο για να έχουμε ένα πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα. Το ίδιο θα πρέπει να αναμένουμε και σε αυτές τις εκλογές.

Από εκεί και πέρα, η εταιρία έχει εκτιμήσει πως το νωρίτερο στις 21:00 και μέχρι τις 22:00, θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Αυτό που διαφέρει αυτή τη φορά, είναι ότι οι υποψήφιοι βουλευτές δεν θα μετρήσουν σταυρούς, μιας και οι πολίτες δεν θα βάλουν σταυρό στα ψηφοδέλτια.

Πού ψηφίζω 2023 μέσω gov.gr
Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν δεν θυμάστε ή δεν γνωρίζετε το εκλογικό κέντρο μπορείτε να το δείτε μέσω του gov.gr με ελάχιστα στοιχεία, εύκολα και γρήγορα.

Αρχικά μπείτε στην υπηρεσία του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας
Πλέον, με δύο γραμμές λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Εκλογές 2023 - Πώς ψηφίζω στις δεύτερες
Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:
  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr.

Δεύτερες εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική
Οι επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο, θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα.

Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.iEidiseis.gr