MY KTEO

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Βάσεις 2023: Η πρώτη εκτίμηση - Πού θα πέσουν, πού θα ανέβουν σε όλα τα επιστημονικά πεδία


Νωρίτερα από άλλες χρονιές ανακοινώνονται οι Βάσεις 2023. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2023.

Οι Πανελλήνιες 2023 ολοκληρώθηκαν και σειρά έχουν τα ειδικά μαθήματα. Οι πρώτες εκτιμήσεις όμως δείχνουν πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2023 ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων.

Όπως φαίνεται, επειδή τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες, που θα είναι και αυτές που θα επηρεάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αναμένεται δηλαδή να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι βαθμολογίες αναμένεται να βγουν μετά τις εκλογές, προς το τέλος Ιουνίου και οι βάσεις θα βγουν το πιθανότερο στο τέλος Ιουλίου, το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ και σταλούν στους υποψήφιους μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Μέχρι τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, θα έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν το Μηχανογραφικό 2023 για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή τους σε Δημόσια ΙΕΚ.

Πού θα πέσουν και πού θα ανέβουν οι βάσεις
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε κάθε επιστημονικό πεδίο αναμένονται να κινηθούν οι βάσεις ως εξής:
  • Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.
  • Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
  • Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρς αυξομειώσεις.
  • Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης για τις Βάσεις σε Ιατρικές, Νομικές
Μιλώντας στην εφημερίδα «Απογευματινή» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης το Σαββατοκύριο και πριν οι μαθητές δώσουν τα τελευταία μαθήματα ανέφερε πως «τα Αρχαία Ελληνικά φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, όχι όμως τόσο πολύ τα Μαθηματικά και η Χημεία, που ήταν μεν διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στις απαντήσεις των θεμάτων, παρά μόνο ως προς το μέγεθος των απαντήσεων».

«Κάποιες σχολές υψηλής ζήτησης όπως ιατρικές, νομικές και υψηλόβαθμα τμήματα του Πολυτεχνείου μπορεί να έχουν ανοδική τάση, αλλά όχι και η πορεία των υπόλοιπων σχολών», πρόσθεσε. Την καθοδική πορεία σχολών που δεν ανήκουν στα «ρετιρέ» των επιστημονικών πεδίων εκτιμούν εκπαιδευτικοί με βάση τα θέματα στη Βιολογία επί παραδείγματι, τα οποία η ΟΕΦΕ έκρινε ως «αναμενόμενα και μέτριας δυσκολίας, αλλά οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τις λεπτομέρειες. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα αντεπεξέλθουν».


ieidiseis.gr