MY KTEO

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

ΕΝΦΙΑ: Πώς οι δόσεις μπορούν να γίνουν 24


Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν εντός του περασμένου τριημέρου τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους θα έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν το φόρο αυτό σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 10 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και μέχρι 24 κατ’ ανώτατο όριο.

Η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει για ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ υψηλότερα των 300 ευρώ, καθώς η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.

 

 

Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες μία ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε κάθε περίπτωση, η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών προερχόμενων από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

 

Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί η οφειλή ΕΝΦΙΑ του 2023, εφόσον υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 300 ευρώ, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 10 και μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις με την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση». Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.

 

Tα 5 «βήματα»

 

Η διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης για την υπαγωγή των οφειλών του ΕΝΦΙΑ του 2023 στην «πάγια ρύθμιση» των 24 μηνιαίων δόσεων απαιτεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο φορολογούμενο να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

 

1) Είσοδος στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»: Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet προκειμένου να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

 

2) Είσοδος στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019» και, κατόπιν, «Υποβολή νέας» αίτησης. Ακολούθως, πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις», οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24. Οσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα. Επιλέγοντας, στη συνέχεια, «Επόμενη σελίδα», θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

 

 

3) Συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής. Ο φορολογούμενος πρέπει επιπλέον να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστον τραπεζικού του λογαριασμού μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

 

4) Υποβολή αίτησης: Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, ο φορολογούμενος πρέπει να «κλικάρει» πάνω στην ένδειξη «Υποβολή αίτησης». Η αίτηση, εφόσον δεν έχει κάποιο λάθος ή έλλειψη, υποβάλλεται και τίθεται, τότε, άμεσα υπό επεξεργασία από το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αμέσως εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία τής προς έγκριση ρύθμισης, δηλαδή: το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ), ένας ειδικός τριμερής πολυψήφιος κωδικός αριθμός που συνοδεύει κάθε ρυθμιζόμενη οφειλή.

 

5) Επικύρωση ρύθμισης: Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση, ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογουμένου. Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή με την πληκτρολόγηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ- της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ).

 

Το αργότερο τρεις μέρες μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, το σύστημα ΤΑΧΙSnet εμφανίζει τη ρύθμιση επικυρωμένη και παρουσιάζει τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Κάθε δόση, από τη δεύτερη έως την τελευταία, πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα. Η πληρωμή της κάθε δόσης μπορεί να γίνει είτε με έναν από τους προαναφερθέντες τρόπους είτε πιο άμεσα με χρήση των εφαρμογών πληρωμής που έχει θέσει σε λειτουργία στην ψηφιακή της πύλη η ΑΑΔΕ (πληρωμή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή μέσω συστήματος IRIS).

 

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-SOS

 

 

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει επιπλέον ότι:

1) Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,32%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, και με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,82%, εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24.

 

2) Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που το ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερο ή ίσο με 300 ευρώ ή λίγο υψηλότερο από 300 ευρώ, δεν συμφέρει η υπαγωγή του στην «πάγια ρύθμιση», δεδομένου ότι και στην περίπτωση αυτή το ποσό δεν θα μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 10 μηνιαίες δόσεις που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε οφειλή ΕΝΦΙΑ.

 

3) Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.

 

4) Προϋπόθεση για την ένταξη στη νέα «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος τα τελευταία πέντε έτη.

 

5) Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.

 

6) Φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».

 

 

7) Ο οφειλέτης θα αποβάλλεται από τη ρύθμιση και θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, με συνέπεια την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του εφόσον:

α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,

β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,

γ) δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,

δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,

ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

 

8) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

 

9) Οπως ήδη προαναφέραμε, για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει μέσω ATM οποιουδήποτε υποκαταστήματος τράπεζας στην οποία έχει κάποιον καταθετικό λογαριασμό ή μέσω e-banking την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

 

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά

 

Ξεκίνησε από το μεσημέρι της Κυριακής 30 Απριλίου η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙA του 2023 στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στο σύστημα TΑΧΙSnet. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, από τα 7,3 εκατομμύρια των παραληπτών των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ, 6,2 εκατομμύρια θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 2,23 δισ. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ του 2023 πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Μαΐου 2023 είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ οι προθεσμίες καταβολής των υπόλοιπων 9 δόσεων λήγουν κάθε μία στην τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός από τους επόμενους 9 μήνες. Η 10η δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2024. Οσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023.