Στα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες συγκεντρώνεται περίπου το 66% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι και το τέλος του Απριλίου.
Του Τάσου Δασόπουλου
Το πιο δύσκολο κεφάλαιο, στην προσπάθεια του μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, είναι οι οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς το πρώτο τρίμηνο του χρόνου φτάνοντας στα 1,39 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου. H Κομισιόν, έχοντας γνώση ότι το ΥΠΟΙΚ είχε προχωρήσει στην έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων στο τέλος του 2022 για να λυθεί το πρόβλημα, ζήτησε με επίσημο αίτημα της από την Ελλάδα να αιτιολογήσει την κατάσταση. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 90 εκατ. ευρώ, στα 1,3 δις ευρώ, αλλά είναι φανερό ότι το πρόβλημα παραμένει. Στην έκθεσή της για τη δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, η Κομισιόν αποδίδει το πρόβλημα στην καθυστέρηση της πλήρους λειτουργίας του Φορέα ενιαίων προμηθειών για τον τομέα της υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Το δεύτερο δύσκολο κεφάλαιο, αφορά τις συντάξεις που καθυστερούν να απονεμηθούν για περισσότερο από 90 ημέρες. Σε αυτό το πεδίο, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί αρκετά, αφού εκκαθαρίστηκαν στο σύνολό τους οι κύριες συντάξεις των προηγούμενων ετών, το κόστος των οποίων υπολογίζονταν στα 637 εκατ. ευρώ. Το κόστος των καθυστερούμενων συντάξεων μειώθηκε σημαντικά στα 11 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου του 2022. Ωστόσο, η ταχεία συσσώρευση νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης αύξησε ξανά το κόστος των καθυστερούμενων συντάξεων στα 227 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Με στόχο να δοθεί χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί και το σύστημα ταχύτερης απονομής συντάξεων, το χρονοδιάγραμμα για τον μηδενισμό των καθυστερούμενων συντάξεων μετατοπίστηκε από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Συνολικά, τα ασφαλιστικά ταμεία συγκεντρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες έφτασαν στο τέλος Απριλίου στα 687 εκατ. ευρώ, από 708 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
Οι καθυστερούμενοι φόροι
Οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων είναι άλλο ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Στο τέλος Απριλίου τα 417 εκατ. ευρώ από 498 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Η κατάσταση είχε βελτιωθεί σημαντικά από το παρελθόν λόγω της αυτοματοποίησης κάποιων επιστροφών φόρου. Τα καθυστερούμενα ποσά αυξήθηκαν ξανά με την κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών από το 2020. Το ποσό των καθυστερούμενων φόρων έχει και εποχικά χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, αυξάνεται και μειώνεται μέσα στο χρόνο ανάλογα με την περίοδο. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα το ποσό μπορεί να μεγαλώσει, καθώς στις επιστροφές φόρου προς τις επιχειρήσεις θα προστεθούν και οι επιστροφές των φόρων εισοδήματος.
Οι υπόλοιπες οφειλές
Εκτός από τις τρεις κατηγορίες οι οποίες συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσά από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, το υπόλοιπο περιλαμβάνει τα 184 εκατ. ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα 176 εκατ. ευρώ των οφειλών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Όσον αφορά τους ΟΤΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα οφείλεται σε πληρωμές που δεν συνοδεύονται από νόμιμα παραστατικά και εκκρεμούν νομικές διαδικασίες, πριν αποφασιστεί αν και πότε θα εξοφληθούν.
capital.gr