MY KTEO

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ερευνα: Μπορεί μια καθημερινή πολυβιταμίνη να επιβραδύνει τη γνωστική γήρανση;


Οι ηλικιωμένοι που έπαιρναν μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα για τρία χρόνια είδαν μια ήπια βελτίωση στη μνήμη τους μετά από ένα χρόνο σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο ή χάπι ζάχαρης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στην αρχή της μελέτης, 3.560 ενήλικες άνω των 60 ετών κλήθηκαν να μάθουν 20 λέξεις σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν τρία δευτερόλεπτα για να μελετήσουν κάθε λέξη πριν εμφανιστεί η επόμενη. Αμέσως μετά, τους ζητήθηκε να πληκτρολογήσουν όλες τις λέξεις που μπορούσαν να θυμηθούν.

Μετά από επανέλεγχο στο τέλος του πρώτου έτους, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συνέχισαν να παίρνουν μια καθημερινή πολυβιταμίνη ήταν σε θέση να θυμούνται, κατά μέσο όρο, σχεδόν μία επιπλέον λέξη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αν και το αποτέλεσμα ήταν μικρό, ήταν στατιστικά σημαντικό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition και μεταδίδει το CNN.

Η βελτίωση της μνήμης παρέμεινε κατά τη διάρκεια της μελέτης και ήταν ισχυρότερη για τα άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Adam Brickman, καθηγητής νευροψυχολογίας στο Ινστιτούτο Taub του Πανεπιστημίου Columbia.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν μια προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία βρήκε βελτίωση στη μνήμη, τη συνολική γνώση και την προσοχή για τα άτομα που έπαιρναν πολυβιταμίνες, ειδικά εκείνα που είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη του 2022 έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και του Πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας.

Αν και η βελτίωση ήταν στατιστικά σημαντική, θα ήταν δύσκολο να πει κανείς εάν μια τόσο μικρή αλλαγή θα βελτίωνε τη ζωή ενός ατόμου, δήλωσε ο ερευνητής της νόσου Αλτσχάιμερ, Δρ Richard Isaacson, προληπτικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων της Φλόριντα.

Τα χάπια αντικαθιστούν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής;
Η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιες από τις βιταμίνες ή τα μέταλλα της πολυβιταμίνης μπορεί να συνέβαλαν στο αποτέλεσμα, είπε ο Brickman. Απαιτείται μελλοντική έρευνα για τη δοκιμή μεμονωμένων στοιχείων και για να διαπιστωθεί εάν η βελτίωση διαρκεί με την πάροδο του χρόνου.

Τον Ιούνιο του 2022, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ δημοσίευσε τις τελευταίες συστάσεις της σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Παρά την ανασκόπηση 84 μελετών σε πάνω από 700.000 ανθρώπους, η ομάδα εργασίας κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με αυτό του 2014: Τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και πολυβιταμινών δεν είναι πιθανό να προστατεύσουν κάποιον από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις ή τη συνολική θνησιμότητα.

Όλοι αναζητούν το μαγικό χάπι που θα τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο, να ζήσουν καλύτερα και να προλάβουν τις ασθένειες, είπε ο Δρ Jeffrey Linder, επικεφαλής της γενικής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. Μάντεψε! Το μυστικό είναι η άσκηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι.



moneyreview.gr