MY KTEO

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα για καρδιακή προσβολή – Νέα έρευνα


Η παροιμία «η σκληρή δουλειά δεν σκότωσε ποτέ κανέναν» είναι μάλλον ατυχής καθώς, απ' ό,τι φαίνεται, η πιο θανατηφόρα μορφή καρδιακών προσβολών είναι πιο συχνή τις Δευτέρες, τουλάχιστον στην Ιρλανδία. Αν και η Δευτέρα ως η πιο επικίνδυνη ημέρα για εμφράγματα του μυοκαρδίου επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί από εμάς υποψιαζόμασταν, οι Κυριακές επίσης υπερεκπροσωπούνται. Ίσως, σύμφωνα με το «IFL Science», ακόμα και η σκέψη για την επιστροφή στη δουλειά να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας (BCS), οι παρευρισκόμενοι άκουσαν ότι περισσότερες από 10.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, τόσο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφηκαν κυρίως τις Δευτέρες. Μάλιστα, οι εν λόγω εισαγωγές έγιναν μεταξύ του 2013 και του 2018, δηλαδή πριν από την πανδημία του κορονοϊού επομένως δεν μπορούν να κατηγορηθούν τα εμβόλια mRNA γι' αυτές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο πριν από τη δημοσίευση της έρευνας, οπότε οι περισσότερες λεπτομέρειες δεν είναι διαθέσιμες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (BHF), ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Τζακ Λάφαν του Belfast Health and Social Care Trust, δήλωσε: «Βρήκαμε μία ισχυρή στατιστική συσχέτιση μεταξύ της έναρξης της εργάσιμης εβδομάδας και της συχνότητας εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αυτό έχει περιγραφεί στο παρελθόν, αλλά παραμένει ένα οξύμωρο δεδομένο. Η αιτία είναι πιθανότατα πολυπαραγοντική, ωστόσο, με βάση όσα γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες, είναι λογικό να υποθέσουμε ένα κιρκαδικό στοιχείο».

Αυξημένος αριθμός καρδιακών προσβολών με τη θερινή ώρα
Όπως σημείωσε ο Δρ. Τζακ Λάφαν, οι κίνδυνοι της μελαγχολίας της Δευτέρας, σε αντίθεση με την επινοημένη «Blue Monday», έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Epidemiology and Community Health», αλλά η ακριβής φύση της σύνδεσης είναι αβέβαιη. Εάν επρόκειτο απλώς για μία περίπτωση που το πρόβλημα ήταν το εργασιακό άγχος, οι άλλες εργάσιμες ημέρες θα έπρεπε να είναι εξίσου επικίνδυνες. Μάλιστα, είναι πιθανό το φαινόμενο να συνδέεται με τις αυξημένες καρδιακές προσβολές που καταγράφονται όταν μπαίνει η θερινή ώρα κάθε χρόνο. Το Σαββατοκύριακο με τον ύπνο, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να μοιάζει σαν να μετακινούμαστε σε διαφορετική ζώνη ώρας και το σοκ της επαναφοράς μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Εναλλακτικά, όπως υποδηλώνει η κυριακάτικη έξαρση, ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να είναι περισσότερο ψυχολογικός λόγω του άγχους για την εβδομάδα που αρχίζει. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συμπαθούν τις Δευτέρες. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες προηγούμενες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο «Heart Rhythm», έχουν βρει αποτελέσματα που έρχονται σε αντίθεση με τα τελευταία ευρήματα. Όποια και αν είναι η σχέση, είναι κάτι περισσότερο από ένα οξύμωρο δεδομένο.

«Κάποιος εισάγεται στο νοσοκομείο λόγω απειλητικού για τη ζωή καρδιακού επεισοδίου κάθε πέντε λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε είναι ζωτικής σημασίας η έρευνα να συνεχίσει να ρίχνει φως στο πώς και γιατί συμβαίνουν τα καρδιακά επεισόδια», δήλωσε ο καθηγητής Νιλές Σαμάνι του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά (BHF), συμπληρώνοντας: «Η μελέτη αυτή προσθέτει στοιχεία σχετικά με τον χρόνο εμφάνισης των ιδιαίτερα σοβαρών καρδιακών προσβολών, αλλά τώρα πρέπει να ξεδιαλύνουμε τι είναι αυτό που κάνει πιο πιθανές τις συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη θανατηφόρα κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές στο μέλλον».


Eidiseis.gr