MY KTEO

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Τι δείχνουν τα γκάλοπ στην τελική ευθεία για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής


Σταθερό το τοπίο για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Κινούμενη άμμος» για τα μικρά κόμματα που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή.

Μία μόλις εβδομάδα πριν τις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιουνίου, το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα μικρότερα κόμματα, καθώς στα πρώτα τέσσερα, δηλαδή στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου. Η ΝΔ δείχνει να διατηρεί το ποσοστό της και μάλιστα ελαφρώς αυξημένο λόγω του αέρα της νίκης που κατέκτησε στις κάλπες της απλής αναλογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τη δύναμή του, με μία μικρή πτώση και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ να συγκρατούν τις δυνάμεις τους με μικρές αυξομειώσεις.

Αντιθέτως, από το πέμπτο κόμμα και μετά, το σκηνικό είναι απολύτως ρευστό και η κινητικότητα ασυνήθιστα μεγάλη, στοιχείο που οδηγεί πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων να προβλέπουν επτακομματική ή ακόμα και οκτακομματική βουλή, χωρίς ωστόσο, ουδείς να μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία δεξαμενή, με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά ψηφοφόρων, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων έμεινε «άστεγο» μετά το μπλόκο στην κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου
Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μετά τις πρώτες εκλογές, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού φαίνεται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν λιγότερο, ή περισσότερο, εύκολα το όριο του 3%. Οι τελευταίες έρευνες, ωστόσο, καταγράφουν μία πτωτική πορεία για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είτε λόγω της εσωτερικής έντασης που προκάλεσαν οι εκ μέρους της μετακινήσεις στελεχών της, είτε διότι μετά τη δημόσια δήλωση του φυλακισμένου νεοναζιστή Κασσιδιάρη, για στήριξη του κόμματος «Σπαρτιάτες», ένα ευδιάκριτο ποσοστό ψήφων που στις προηγούμενες εκλογές πήγαν στην Πλεύση Ελευθερίας μετακινήθηκαν.

Ειδικότερα, στα μέσα της εβδομάδας, η δημοσκόπηση της Metron Analysis, έδειξε οκτακομματική βουλή, στην οποία η ΝΔ καταγράφηκε στο 40,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,2%. Ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ με 11,1%, το ΚΚΕ με 6,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 5% και η Νίκη όπως και το ΜέΡΑ25 στο 3,3%!

Αντιστοίχως, στη δημοσκόπηση της Marc καταγράφηκε για πρώτη φορά μία κινητικότητα υπέρ του κόμματος «Σπαρτιάτες» που πρόσφατα δήλωσε ότι θα υποστηρίξει στις επικείμενες εκλογές ο δις «κομμένος» από τις εκλογές και έγκλειστος στις φυλακές χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης. Κινητικότητα, η οποία στην πρόθεση ψήφου αγγίζει το 1,4%.

Σε άλλες δημοσκοπήσεις, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου δείχνει να δίνει σκληρή μάχη για να κρατήσει τα ποσοστά της από την επίθεση που δέχεται τόσο από τη Νίκη του θεολόγου Νατσιού όσο και από τους Σπαρτιάτες και να είναι εντός βουλής στις επόμενες εκλογές.

Και στην αντίπερα όχθη του πολιτικού φάσματος, όμως, η ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες δημοσκοπήσεις, δίνει υπολογίσιμο αγώνα για να προσελκύσει ψήφους από την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.



iEidiseis.gr