MY KTEO

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Market Pass: Τα νέα δεδομένα για τους δικαιούχους – Έρχονται ανακοινώσεις


Όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς δεύτερο γύρο Market Pass, ο οποίος – εφόσον οριστικοποιηθεί – θα ανακοινωθεί φυσικά μετά τις εκλογές και από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, που πιθανότατα θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.

Εντούτοις, ο νέος γύρος του Market Pass θα έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο, καθώς σε αυτόν θα συμπεριληφθούν νέοι δικαιούχοι. Ακόμα, τα ποσά αναμένεται να είναι αυξημένα, όπως για παράδειγμα, αυτό που αφορά σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη, το οποίο από τα 72 ευρώ εξετάζεται να πάει στα 100 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση για το Market Pass
Βέβαια, για να λάβει κάποιος την επιδότηση για την αγορά τροφίμων πρέπει να υποβάλει διαδικτυακή αίτηση μέσω του gov.gr και κυρίως όσοι είχαν απορριφθεί για τον προηγούμενο κύκλο της επιδότησης. Όσοι δικαιούχοι είχαν εγκριθεί στον πρώτο γύρο του Market Pass, δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση. Η ενίσχυση θα αφορά το σύνολο νοικοκυριού και όχι μεμονωμένα, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν θα επιδοτούνται και στη νέα φάση του μέτρου.

Εφόσον ανακοινωθεί η παράταση του Market Pass έως τον Δεκέμβριο, με έναρξη ισχύος, τότε δικαίωμα υποβολής διαδικτυακής αίτησης στο gov.gr έχουν και όσοι είχαν απορριφθεί για τον προηγούμενο κύκλο της επιδότησης. Η παράταση του μέτρου, δηλαδή έως και το τέλος του χρόνου, απαιτεί δημοσιονομικό χώρο περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Τα νέα ποσά για το voucher του Market Pass
Όπως αναφέρθηκε το Σάββατο (17/06) στο MEGA, στο νέο σχέδιο για παράταση του Market Pass προβλέπεται αύξηση του ανώτατου ύψους της επιδότησης από τα 72 στα 100 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη.

Επίσης, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα θα λάβουν το 100% επιδότησης, εφόσον πραγματοποιήσουν αγορές με POS σε σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, ιχθυοπολεία, λαϊκές αγορές. Σε λογαριασμούς θα κατατίθεται το 80% της επιδότησης χωρίς την προϋπόθεση της πραγματοποίησης αγορών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον δικαιούχο για οποιονδήποτε σκοπό.

Ποια τα κριτήρια για το Market Pass
Αναφορικά με τα κριτήρια για το Market Pass, για τις νέες αιτήσεις θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του 2022, ενώ θα ενταχθεί ως κριτήριο και η αντικειμενική αξία των ιδιόκτητων ακινήτων.

Έτσι, έχουμε τα εξής ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια:
  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ
  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ
Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ισχύουν τα εξής:
  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Πώς γίνεται η αίτηση στο gov.gr για το Market Pass
Οι ενδιαφερόμενοι νέοι δικαιούχοι του Market Pass πρέπει να υποβάλουν διαδικτυακά την αίτησή τους στο gov.gr, όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Τα στοιχεία που χρειάζεται να επικαιροποιήσετε στην πλατφόρμα είναι τα εξής:
  • Διεύθυνση e-mail
  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN)
Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι διαλέγουν τον τρόπο πίστωσης των χρημάτων: Έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Βέβαια, στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργό λογαριασμό τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός.

Επισημαίνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα με συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (μέσω πρωτοκόλλου NFC), όσο και σε e-shop για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Κατά τον προηγούμενο γύρο του Market Pass, ήταν δυνατόν να υποβληθεί η σχετική αίτηση και μέσω των ΚΕΠ, κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί για το αν θα ισχύσει και στη νέα φάση της εν λόγω επιδότησης.iEidiseis.gr