MY KTEO

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Πως δρούσε η συμμορία που έκλεβε και εξαπατούσε ηλικιωμένους και στην Χαλκίδα – 16 συλλήψεις, αναζητούνται ακόμη 11 μέλη


 Μεγάλη επιτυχία για την ΕΛΑΣ που κατάφερε να εξαρθρώσει συμμορία που έκλεβε και εξαπατούσε ηλικιωμένους από διάφορες περιοχές της χώρας.

 

Συγκεκριμένα η συμμορία που διέπραττε απάτες κλοπές, ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων είχε χτυπήσει σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο.

 

 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης σε Ζεφύρι και Αχαρνές και 4 μέλη της στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 11 μέλη, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παροχή κινητών μέσων για απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες κατ’ εξακολούθηση από κοινού, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με συνολικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

 

 

Τα μέλη της συμμορίας είχαν «πλούσιο» βιογραφικό σε ληστείες και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, χωρίς να ασκούν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, όντας στην πλειοψηφία τους άεργοι, ενώ τα ηγετικά και βασικά στελέχη έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν για ίδια αδικήματα.

 

Πως δρούσε η συμμορία

Τα μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν κυρίως ως λογιστές αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τα σπίτια τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

 

Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονταν ως απεσταλμένοι συγγενικού τους προσώπου και ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε πρώτα να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο.

 

Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς.

 

 

Επίσης, με διάφορες προφάσεις έπειθαν τα θύματα τους να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο ή ακόμη το αφαιρούσαν από την κατοχή τους ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο διαφυγής, προτού ειδοποιηθούν οικείοι ή οι Αρχές.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά.

 

Σε περίπτωση που τα θύματα εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.

 

Όσον αφορά στα μέσα που χρησιμοποιούσαν, επρόκειτο για ιδιόκτητα οχήματα, που ήταν καταχωρισμένα σε στοιχεία άλλων προσώπων, καθώς επίσης και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου οι χρήστες τους να μην συνδέονται άμεσα με τα βασικά μέλη της οργάνωσης.

 

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 14 οικίες και 4 ενεχυροδανειστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

•44.880 ευρώ,

•πλήθος χρυσών κοσμημάτων και ρολογιών,

•15 αυτοκίνητα,

•2 κυνηγετικά όπλα,

•περίστροφο,

•74 φυσίγγια,

•κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και

•πλήθος ειδών ρουχισμού σχετιζόμενων με τις κλοπές και διάφορα αντικείμενα αλλοίωσης χαρακτηριστικών (περούκεςκοτσίδεςκαπέλα).