Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη για ακόμη μια φορά ο Κώστας Τασούλας. Τον προτεινόμενο από την «γαλάζια» παράταξη ψήφισαν 249 βουλευτές, ενώ 51 βουλευτές δήλωσαν «παρών» στην εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.
Ειδικότερα, υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν «παρών» ενώ δεν υπήρξαν απόντες στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής.
Ο Κώστας Τασούλας μιλώντας από το βήμα αμέσως μετά την επανεκλογή του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από ένα κοινοβούλιο, το παραγωγικότερο ίσως των τελευταίων 40 ετών». «Διαδεχόμαστε μια Βουλή που έφερε σε πέρας μια συνταγματική αναθεώρηση» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέληξε στην απόφαση να μη στηρίξει τις υποψηφιότητες για τη θέση Αντιπροέδρων της Βουλής από τους «Σπαρτιάτες», αλλά και από την «Πλεύση Ελευθερίας». Οι «γαλάζιοι» βουλευτές ενημερώθηκαν πως στις δύο συγκεκριμένες υποψηφιότητες για τη θέση ενός ή μιας Αντιπροέδρου Βουλής που αναλογεί σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης θα πρέπει να ψηφίσουν «παρών» καθώς δεν υπάρχει αρνητική ψήφος.
Υπενθυμίζεται πως από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μην στηρίξει τα πρόσωπα που θα προτείνουν για τις συγκεκριμένες θέσεις, οι «Σπαρτιάτες» και η «Νίκη».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την εκλογή Αντιπροέδρου, απαιτούνται 75 θετικές ψήφοι, που αν δεν συγκεντρωθούν, η θέση παραμένει κενή.
Την ίδια στιγμή, «παρών» θα δηλώσει η Πλεύση Ελευθερίας στην εκλογή Προέδρου της Βουλής. «Στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας θα δηλώσει «Παρών» για λόγους αρχής, χωρίς η τοποθέτηση αυτή να ενέχει προσωπική μομφή προς τον προτεινόμενο Πρόεδρο, με τον οποίο προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Λειτουργίας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
«Ως νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας βήμα, για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και την προσδοκία των πολιτών, που εναποθέτουν σε εμάς τις ελπίδες τους.
Γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Προέδρου της Βουλής, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της Επικεφαλής μας, θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και θα υποβάλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας.
Πόσους αντιπροέδρους εκλέγει κάθε κόμμα
Λίγη ώρα αργότερα, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.
Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.
Αποχαιρέτησε το προεδρείο της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης - Τα συγκινητικά λόγια του
«Ποτέ δεν κοίταξα στην πολιτική μου διαδρομή αφ’ υψηλού». Το αντίο του Νικήτα Κακλαμάνη στο προεδρείο της Βουλής.
Με έναν συγκινητικό λόγο ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλησε να αποχαιρετήσει το προεδρείο της Βουλής στην έναρξη της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής.
Αφού διάβασε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, διάβασε και ένα προσωπικό μήνυμα προς το Σώμα, αφού μετά από 8 χρόνια δεν θα είναι Αντιπρόεδρος.
«Μπορεί η έδρα από την οποία σας μιλώ να φαντάζει ψηλά, ωστόσο στην πραγματικότητα, ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ' ύψηλού. Όπως ακριβώς στη ζωή και στην ιατρική σταδιοδρομία μου έτσι και στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος και ακέραιος. Επέλεξα να δουλέψω, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο όμως όλα τα είναι αλλιώς. Θα ξεκινήσουμε μαζί από το ίδιο κοινοβουλευτικό υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Σε ένα πολύμορφο, πολύπλοκο και πολύχρωμο σύνολο, όπως αυτό της νέας Βουλής, θέλω να σας ζητήσω να επενδύσουμε όλοι στη σύνεση και στην αλήθεια των προθέσεων μας, γιατί αυτή η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, να είστε σίγουροι πως θα βγει στο φως» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της ΝΔ γιατί τον πρότεινε τρεις φορές, ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον ειδικό γραμματέα Κωνσταντίνο Μπαγιώκο. Ευχαρίστησε στο πρόσωπο της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής κ. Περηφάνου όλο το πολιτικό προσωπικό, το ένστολο προσωπικό, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και στο πρόσωπο των πολιτικών αρχηγών ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του της προηγούμενης βουλής, για την «απίστευτη εκτίμηση και αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό του».
Δεν παρέλειψε ακόμα να στείλει τις ευχαριστίες του και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Τελειώνοντας τη σύντομη δήλωσή του έκανε υπόκλιση προς το Σώμα με το χέρι στην καρδιά, και καταχειροκροτήθηκε.
iEidiseis.gr