MY KTEO

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Οφειλές σε Εφορία - ΕΦΚΑ: Σενάρια νέας ρύθμισης 70 κοινών δόσεων


Η ρύθμιση οφειλών των 36 - 72 δόσεων για τα χρέη από την ενεργειακή κρίση έχει αφήσει εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Τα «κόκκινα» δάνεια μοιάζει να είναι ο βραχνάς των νοικοκυριών, ωστόσο υπάρχει και άλλο ιδιωτικό χρέος σχεδόν δυο φορές μεγαλύτερο σε εφορία, Δήμους και ΕΦΚΑ…

Απλώς, τα πρώτα (στεγαστικά, δάνεια με προσημείωση ακίνητου κ.α.), περί τα 110 δισ. ευρώ συνολικά τα οποία, στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν περάσει στα Fund, είναι ενυπόθηκα.

Μπορεί ανά πάσα στιγμή ο οφειλέτης να χάσει το σπίτι του σε κάποιον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Από αυτούς που θα πολλαπλασιαστούν τώρα, μετά τις εκλογές.

Ενώ με τις οφειλές στην εφορία (108 δισ.) τα ταμεία (48 δισ. κ.λπ.) απλώς κάποια στιγμή θα μείνει ο επιχειρηματίας χωρίς αντικείμενο λόγω μη έκδοσης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητες ή αναγκαστικών εισπράξεων. Δηλαδή, στο βαθμό που το 99% των εν λόγω χρεών αφορούν σε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οφειλές θα βάλουν λουκέτο ή θα μείνουν χωρίς σύνταξη (για οφειλές στον ΕΦΚΑ άνω των 20.000 ευρώ)….

Οι οφειλέτες έχουν ακόμη 25 ημέρες προθεσμία, μέχρι 31/7/2023, να ενταχθούν στην αναβιούσα ρύθμιση των 120 δόσεων (της οικονομικής-υγειονομικής κρίσης) και την συναφή ρύθμιση των 36-72 δόσεων της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εμφανίζεται αναιμικό και η όλη συζήτηση προσφέρθηκε μόνο για προεκλογική-τηλεοπτική προπαγάνδα.

Στην πράξη δεν… δουλεύει. Και αυτό καθώς θα πρέπει ο οφειλέτης να υπηρετεί έως και 6 ρυθμίσεις ταυτόχρονα (δύο προς εφορία με 120 και 72 δόσεις, δύο στα ταμεία και δύο στο Δήμο). Και παράλληλα να πληρώνει τοκοχρεολυτικές δόσεις στις τράπεζες, συν τις τρέχουσες υποχρεώσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ…

Το πρόβλημα παραδέχεται αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη μια τελευταία(;) ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα αθροιστούν σε μια ρύθμιση και μια δόση οι επιμέρους οφειλές τόσο στην εφορία όσο και στα ταμεία (ΕΦΚΑ).

Αναφορικά με τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα από την πλευρά των δανειστών, ο ίδιος παράγοντας δίνει λίγες πιθανότητες και αυτές στην περίπτωση που ζητηθεί μια ενιαία ρύθμιση για όλες τις οφειλές και η οποία θα έχει διάρκεια το πολύ 70 δόσεων (λιγότερα από 6 χρόνια)…

Μόνο 8.000
Στο μεταξύ η ρύθμιση οφειλών των 36-72 δόσεων που αναβίωσε στις αρχές του χρόνου για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχει αφήσει εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία περίπου 8 στους 10 αιτήσεις που υποβάλλονται για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση απορρίπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί με βασικότερες αυτές του προβλέπουν τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021 και ταυτόχρονα να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των παλαιών ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων (χρέη πανδημίας), εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν την μικρή ανταπόκριση των φορολογούμενων στη νέα ρύθμιση καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης περίπου 8.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στις 36-72 δόσεις μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.iEidiseis.gr