MY KTEO

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Καύσωνας - Τρία κόλπα για δροσιά στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό


Ο πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως είναι προ των πυλών ωστόσο η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες τιμές ρεύματος οδηγούν αρκετούς στο να αποφεύγουν τη χρήση του κλιματιστικού. Όμως, ακόμα και έτσι υπάρχουν ορισμένα κόλπα που μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τον καύσωνα.

Ας δούμε μερικά από αυτά.

«Έξυπνη» χρήση του ανεμιστήρα
Ο ανεμιστήρας είναι μια πολύ καλή εναλλακτική του κλιματιστικού, καθώς μας βοηθά να δροσίσουμε ένα δωμάτιο, καταναλώνοντας ελάχιστο ρεύμα συγκριτικά με τον κλιματισμό.

Σίγουρα ο ανεμιστήρας δεν είναι εξίσου αποτελεσματικός, ωστόσο μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την απόδοσή του, εάν κάνουμε έξυπνη χρήση. Αφενός είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια θα πρέπει να είναι η σωστή φορά του ανεμιστήρα, αφετέρου δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο απλό όπλο έναντι του καύσωνα που έχουμε… στη κουζίνα μας.

Το μόνο που χρειάζεστε για ένα πιο δροσερό σπίτι είναι ένα μεγάλο μπολ γεμάτο παγάκια, το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από τον ανεμιστήρα σας! Με τη βοήθεια του πάγου, ο ανεμιστήρας σας θα ανακυκλώνει δροσερό αέρα (και όχι αέρα σε θερμοκρασία δωματίου).

Δείτε αναλυτικά πώς θα εφαρμόσετε σωστά το κόλπο με τον ανεμιστήρα και τον πάγο!

Προσοχή στις κουρτίνες και τη μόνωση
Όμως, όσο δροσερός και να είναι ο αέρας που θα ανακυκλώνεται από τον ανεμιστήρα, η θερμοκρασία δεν θα πέσει αρκετά εάν εισέρχεται στο σπίτι ζέστη από έξω.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Φροντίζουμε να κλείνουμε τις κουρτίνες το μεσημέρι, καθώς οι ακτίνες του ηλίου φέρνουν επιπλέον ζέστη. Παράλληλα, επιλέγοντας χοντρές κουρτίνες καλής ποιότητας ενισχύουμε τη μόνωση του χώρου, κρατώντας μακριά τη θερμότητα.

Εάν ο αέρας έξω είναι πολύ ζεστός, καλό θα ήταν να κρατήσετε τα παράθυρα κλειστά για να αποφύγετε το «λίβα», εάν διαθέτετε ανεμιστήρα. Εάν όχι, πρέπει να ανοίξετε δύο παράθυρα που βρίσκονται απέναντι το ένα στο άλλο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα.

Επιλέξτε ένα υγραντήρα
Η υγρασία μας κάνει να «κολλάμε» στα σεντόνια μας, να ιδρώνουμε και να ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ο καύσωνας να γίνεται πολύ πιο δυσάρεστος.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να επενδύσετε σε έναν αφυγραντήρα, καθώς οι συσκευές αυτές είναι αρκετά πιο οικονομικές από τα κλιματιστικά και θα σας βοηθήσουν να υποφέρετε λιγότερο, σε συνδυασμό με τις παραπάνω συμβουλές.



iEidiseis.gr