MY KTEO

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Συζήτηση στη Βουλή: Το «τάνγκο» Μητσοτάκη - Ζωής και το «γλέντι» Κουτσούμπα σε ΠΑΣΟΚ


Συγκυριακό ή όχι το μέλλον θα δείξει αν θα συνεχιστεί ο κοινοβουλευτικός «χορός» μεταξύ Μητσοτάκη και Κωνσταντοπούλου. «Καρφιά», τρολαρίσματα και «μπηχτές» από Κουτσούμπα.
    
Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Στα αποκαΐδια, και την… καρότσα, του επιτελικού κράτους, εξαιτίας των πολυήμερων πυρκαγιών, εξελίχθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων. Η καπνίλα από την καμμένη γη «μαύρισε» τον «φιόγκο» από το περιτύλιγμα της «εμβληματικής μεταρρύθμισης» που είχε προσδώσει τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αναπόφευκτα η συζήτηση εντός της Ολομέλειας για την νομοθετική ρύθμιση που έσπευσε να φέρει, ως πρωταρχική της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατράπηκε σε μια… «προ ημερήσιας», με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, για τις βαριές ευθύνες, τις παραλείψεις και τις αστοχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση του, στα λόγια μονάχα, επιτελικού κράτους.

Στα αξιοσημείωτα της πολύωρης συνεδρίασης συγκαταλέγεται η στροφή 180 μοιρών που έκαναν οι «Σπαρτιάτες». Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχαν δηλώσει πως υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Χθες, στην Ολομέλεια, δήλωσαν πως δεν στηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και πως θα δηλώσουν «παρών» στην ψήφιση του νομοθετήματος αν δεν γίνουν δεκτές κάποιες από τις προτάσεις τους.

Παρά την… αναδίπλωση των «υπερεθνικιστών» Σπαρτιατών η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τους αποδήμους δεν κινδυνεύει να μην εγκριθεί. Και αυτό καθώς καθοριστικές για την ψήφιση του νομοσχεδίου αναδεικνύονται οι ψήφοι της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης αφού η επιλογή τους διασφαλίζει την έγκριση από την Ολομέλεια με περισσότερες από 200 ψήφους. Ειδικότερα, η ρύθμιση «περνά» με 208 ψήφους μιας και την υπερψηφίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Το «τάνγκο» Μητσοτάκη-Κωνσταντοπούλου…
Δυο «εικόνες» πάντως «τράβηξαν» το ενδιαφέρον εντός της Ολομέλειας. Συγκυριακό ή όχι το μέλλον θα δείξει αν θα συνεχιστεί ο κοινοβουλευτικός «χορός», το «τάνγκο» που καταγράφηκε χθες, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δεδομένα, πάντως, θα συνεχιστούν τα «καρφιά», τα τρολαρίσματα και οι «μπηχτές» του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο από την πρωτολογία του κιόλας. Καθώς ασκούσε κριτική στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την αρνητική του στάση στο νομοσχέδιο επέλεξε να εξάρει την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου απέναντι στο νομοθέτημα.

«Ίσως μπορείτε να πάρετε κάποια διδάγματα από την υπεύθυνη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία παρότι είχε κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις και έκανε κάποιες διορθωτικές…» είπε ο πρωθυπουργός και στις αντιδράσεις της πτέρυγας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Είδατε; Είδατε πώς τα φέρνει η ζωή; Ναι, η ζωή τα έφερε έτσι η κ. Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό απ’ ό,τι είσαστε εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την θέση του στο βήμα της Ολομέλειας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε «κύριε Πρόεδρε, θέλετε να δευτερολογήσετε» με τον πρωθυπουργό να απαντά «κύριε Πρόεδρε, έχει ζητήσει τον λόγο η κ. Κωνσταντοπούλου» και εντέλει να παίρνει τον λόγο η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στην ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και, ειδικότερα, στο ΚΚΕ για την θέση τους απέναντι στο νομοσχέδιο. «Άκουσα με πολλή προσοχή και με πραγματική λύπη τις τοποθετήσεις που έγιναν από τα κόμματα που καταψηφίζουν τη ρύθμιση και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τι είπε το ΚΚΕ; Αυτοί δεν χρησιμοποιούν τις ελληνικές υπηρεσίες, δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί είναι άλλοι, είναι διαφορετικοί από αυτούς που ψηφίζουν εδώ» είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Εμείς αυτό είπαμε ότι θα κάνουμε και αυτό κάναμε και δεν αισθανόμαστε καμία ενοχή όταν παίρνουμε στάση αρχής» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την στάση του κόμματος της στο νομοσχέδιο και επιτέθηκε στο ΚΚΕ. «Λυπάμαι που το Κομμουνιστικό Κόμμα επέλεξε αυτή τη στάση αρχής να την αντιμετωπίσει με ύβρεις. Διάβασα στο «Ριζοσπάστη» προχθές ότι το υπερασπίζεται το νομοσχέδιο το «έκτρωμα» η Κωνσταντοπούλου. Δεν είχα συνηθίσει σε τέτοιες εκφράσεις από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σίγουρα θα εισπράξουμε και άλλες. Το «έκτρωμα» η Κωνσταντοπούλου σε προσωπικό επίπεδο και σε ευθεία ύβρη η βολή. Εγώ πάντως - και αν ήταν εδώ και ο Γενικός Γραμματέας, είστε δυστυχώς δύο παρόντες - σας απαντώ με αγάπη και με καρδιά» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχηματίζοντας από το βήμα της Βουλής την γνωστή «καρδούλα» που έστελνε προεκλογικά.

… και το «γλέντι» Κουτσούμπα σε ΠΑΣΟΚ
Τα βλέμματα, επίσης, έπεσαν στα «καρφιά» του Δημήτρη Κουτσούμπα από το βήμα της Ολομέλειας όταν απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το… ΠΑΣΟΚ. «Όσο για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιδιώκει να προσδώσει δήθεν «προοδευτικό άλλοθι» στο νομοσχέδιό σας, τι να πει κανείς; Άλλωστε, πάντα στα δύσκολα μπορούσατε να στηριχτείτε πάνω του» είπε αρχικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αυτό πάλι, πώς το έχετε καταφέρει, είναι απορίας άξιο. Και να του παίρνετε τα στελέχη και να υπερψηφίζει νόμους σας που συμφέρουν εκλογικά εσάς και όχι εκείνο. Αλλά τα εσωκομματικά τους δεν μας αφορούν» πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση, δηλαδή με περισσότερες από 200 ψήφους έτσι ώστε να ισχύσει σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.



iEidiseis.gr