MY KTEO

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Καύσωνας και κατοικίδια: Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες για να τα διατηρήσετε δροσερά


Οδηγίες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την προστασία των κατοικίδιων εν μέσω καύσωνα.

Αν έχετε κάποιο κατοικίδιο, σκύλο, γάτα ή κάποιο ωδικό πτηνό, πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες που επικρατεί έντονη ζέστη ότι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ξαπλωμένα πάνω στα μάρμαρα ή αναζητώντας δροσιά κοντά στο κλιματιστικό ή σε κάποιο σκιερό σημείο του σπιτιού. Όσοι δε είναι ιδιοκτήτες σκύλων, θα έχουν προσέξει ότι οι μικροί τους φίλοι έχουν συχνά τη γλώσσα έξω και μοιάζουν να ασθμαίνουν.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, έδωσε με ενημερωτικό του δελτίο χρήσιμες συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, ώστε να προστατεύσουν τα ζωάκια τους από τον καύσωνα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε αυτά.

Συγκεκριμένα, η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης του Τομέα Σαμαρειτών-Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. προτείνει απλές μεθόδους που αφενός θα προστατεύσουν τα κατοικίδια από τον καύσωνα και αφετέρου θα διατηρήσουν τη διάθεσή τους σε υψηλά επίπεδα.

Οι οδηγίες αφορούν τόσο σε τρόπους δροσιάς και ενυδάτωσης, όσο και στα παιχνίδια των κατοικιδίων, σύμφωνα με το Healthstat.gr

Ειδική αναφορά κάνει ο Ερυθρός Σταυρός και για τα αδέσποτα, που καλεί τους πολίτες να τοποθετήσουν ένα μπολάκι νερό έξω από την πόρτα του σπιτιού ή της δουλειάς τους, και στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς τους.

Οδηγίες για σκύλους που μπορεί να πάθουν ηλίαση ή θερμοπληξία
Παράλληλα, οι οδηγίες αφορούν και σε περιπτώσεις σκυλιών που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και ενδεχομένως θα πάθουν ηλίαση ή θερμοπληξία.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή εάν τα σκυλιά τους αρχίσουν να λαχανιάζουν βαριά, να έχουν γρήγορους καρδιακούς παλμούς, αστάθεια, έλλειψη συντονισμού και μια σειρά ανησυχητικών συμπτωμάτων, ενώ δίδονται οδηγίες για το πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν.



Με πληροφορίες: Healthstat.gr



iEidiseis.gr