MY KTEO

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Στεγαστική κρίση: Ανακρίβειες για τα… κεραμίδια


Στην Ελλάδα η κρίση στέγης προκαλεί ανεργία τριβής και επιτείνει το Δημογραφικό.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Σε κρατικό… λαϊκισμό και, μάλιστα, από του βήματος της Βουλής προέβη ο πρωθυπουργός αναφορικά με την υποστήριξη των αστέγων (νέα ζευγάρια, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι κ.α.).

Μάλιστα κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι (περίπου) απαιτείται ολόκληρο το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι ο κ. Μητσοτάκης αφενός δείχνει να μην συναισθάνεται την κρίση στέγης που βιώνουν σήμερα τα στρώματα των μισθοσυντήρητων, οι οικογένειες με φοιτητές, οι νέοι που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Και αφετέρου του διαφεύγει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει και ένα επιπλέον προσδιοριστικό: Είναι και Ανθεκτικότητας. Αυτό, το δεύτερο, αφορά τις κοινωνίας…

Πρόσθετα, στην Ελλάδα η κρίση στέγης προκαλεί ανεργία τριβής (αδυναμία γεωγραφικής κινητικότητας προς αναζήτηση απασχόλησης) και επιτείνει το Δημογραφικό.

Ως προς την στεγαστική πολιτική (ανύπαρκτη από το 2010 και το πρώτο μνημόνιο όταν η Εργατική Κατοικία ενσωματώθηκε στον τότε ΟΑΕΔ-νυν ΔΥΠΑ), η κυβέρνηση απλώς προσποιείται ότι διαθέτει πρόγραμμα στέγης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Στέγη μου» αφορά σε 10.000 ωφελούμενους, άρα 3.300 δάνεια, τα οποία ήδη δόθηκαν (αν και οι τυχεροί δεν έχουν βρει ακόμη σπίτι λόγω υψηλών τιμών στην αγορά). Και αυτό γιατί τα προς αγορά σπίτια:
- πρέπει να είναι άνω των 15 ετών
- η ΔΥΠΑ επιδοτεί το 90% της εμπορικής αξίας και έως 150.000.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα διπλασιάσει το πρόγραμμα (σ.σ. για άλλους 10.000 ωφελούμενους), αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκραμένο.

Όμως, λόγω αυξημένου κόστους κατασκευής, απουσία τραπεζικού δανεισμού (ιδιαιτέρως σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα), αλλά και μεγάλης ζήτησης (Airbnb, χρυσή visa, διεθνή προγράμματα ενοικίασης διαμερισμάτων για πρόσφυγες κ.α.), δεν υπάρχουν τόσο φτηνά-κατοικήσιμα σπίτια.

Προτάσεις
1) Η ΔΥΠΑ μπορεί να αναθέσει την κατασκευή 21.000 διαμερισμάτων (σε υφιστάμενα γήπεδα της Εργατικής Κατοικίας, Δήμων, Δημοσίου, της Εκκλησίας) με τα 2 δισ. του αποθεματικού της πρώην Εργατικής Κατοικίας που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας (μέσος όρος 90 τ.μ. ανά κατοικία, 1.100 ευρώ ανά τ.μ. μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους).

2) Η κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύσει 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ) για την ανέγερση άλλων 15.000 κατοικιών (επιπλέον κόστος λόγω οικοπέδων).

Συνολική κατασκευή 36.000 προς κοινωνική χρήση (νέων εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων) με χαμηλά μισθώματα και επιδοτούμενη πώληση.

3) Φορολογικά κίνητρα και επιδότηση ανακαίνισης (π.χ. Εξοικονομώ κ.α.) για την ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο παλαιών κατοικιών (απόθεμα στα ιστορικά κέντρα των πόλεων κ.λπ.)

4) Επιδότηση του ενοικίου των νέων με βάση το εισόδημα και όριο στεγαστικής δαπάνης το 20% (μέσο ποσό ανά δικαιούχο έως 2.000 ευρώ το χρόνο).

Παράδειγμα 1
Άγαμος εργαζόμενος με καθαρά μηνιαία έσοδα 800 € πληρώνει ενοίκιο 400 €.
Θα πρέπει να πλήρωνε, προκειμένου να έχει αξιοπρεπή διαβίωση, μόνο το 20% χ 800€= 160€.
Πλαφόν ενοικίου 300 € για μονήρη άτομα.
Συνεπώς η Δ.ΥΠ.Α (ΟΑΕΔ) θα επιδοτεί το υπολειπόμενο ποσό των 140 €/μηνιαίως.

Παράδειγμα 2
Ζευγάρι με δύο παιδιά με καθαρά μηνιαία έσοδα 1500€ πληρώνει ενοίκιο 600€.
Θα πρέπει να πλήρωνε, προκειμένου να έχει αξιοπρεπή διαβίωση, μόνο το 20% χ 1500€= 300€.
Υπάρχει πλαφόν 450 ευρώ (συν 50 ευρώ ανά άτομο πέραν των 300 €).
Συνεπώς η Δ.ΥΠ.Α θα επιδοτεί το υπολειπόμενο ποσό των 150 €/μηνιαίως.

Παράδειγμα 3
Ζευγάρι με ένα παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με καθαρά έσοδα 1200€ πληρώνει ενοίκιο 750 €.
Θα πρέπει να πλήρωνε προκειμένου να έχει αξιοπρεπή διαβίωση μόνο το 20% χ 1200€= 240€.
Υπάρχει πλαφόν 400 ευρώ (σ.σ. η μονογονεϊκή οικογένεια όσο ένα ζευγάρι με παιδί).
Συνεπώς η Δ.ΥΠ.Α θα έπρεπε να επιδοτεί το υπολειπόμενο ποσό των 160 €/μηνιαίως.

Επιδότηση Δανείου
5) Με λίγο υψηλότερη, από αυτή του ενοικίου (έως 2.000 ευρώ το χρόνο), ήτοι 2.500 ευρώ (σ.σ. όσο ισχύει ήδη για το πρόγραμμα «Στέγη μου» της ΔΥΠΑ), μπορεί να κυμανθεί και η επιδότηση στεγαστικού δανείου.

Κατά συνέπεια, μέσω επιδότησης ενοικίου και στεγαστικού δανείου η ΔΥΠΑ μπορεί να προσφέρει στήριξη σε τουλάχιστον άλλους 100.000 οικογένειες με ετήσιο κόστος μόλις 250 εκ. ευρώ.



iEidiseis.gr