MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Μια τρύπα στα... νερά του Αιγαίου: Μειώσεις - κωμωδία στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια


Χωρίς ουσιαστικές λύσεις για τις αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι νέες δηλώσεις Σκέρτσου-Βαρβιτσιώτη.

Επιδερμικές λύσεις με τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια φέρνει η κυβέρνηση, που η ίδια άνοιξε το θέμα στις αρχές της εβδομάδας μέσω των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι εξετάζονται σενάρια που δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις, αφού, αφενός οι μειώσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα αφορούν τους δημοφιλείς προορισμούς και όχι όλα τα νησιά και θα έχουν προτεραιότητα οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, κοινωνικού τουρισμού και οικογένειες, που στην πλειοψηφία τους δεν επιλέγουν τη Σαντορίνη, την Πάρο ή την Μύκονο.

Επίσης, συνεχίζει να υφίσταται ακόμα το γεγονός, ότι οι περισσότεροι έχουν κλείσει τις διακοπές τους και έτσι δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις ελαφρύνσεις ακόμα και αν είναι δικαιούχοι.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος υποσχέθηκε σήμερα μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Mega, ότι θα δοθούν ελκυστικά πακέτα τιμών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στις δημοφιλείς γραμμές.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα στο ύψος των τιμών των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές. Υπάρχει μία αύξηση που φαίνεται να είναι κοντά στο 20%. Είναι 3 με 4 παράγοντες που διαμορφώνουν τα κόστη των ακτοπλοϊκών γραμμών, όπως τα κόστη των καυσίμων, οι αυξήσεις στα εργασιακά, τα κόστη στα ασφάλιστρα των εταιρειών αυτών».

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να δοθούν πιο ελκυστικά πακέτα τιμών στις βασικές γραμμές κορμού και τις διασυνδέσεις που γίνονται από τα λιμάνια της χώρας στα νησιά αυτά. Υπάρχει πρόβλημα, αναγνωρίστηκε και αναμένουμε την αντίδραση της συγκεκριμένης αγοράς για να δούμε πως μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως οι ακτοπλόοι θα πρέπει να δείξουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικογένεια.

Κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ακρίβειας με Market Pass και Youth Pass, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε πως δεν θα δοθεί Ship Pass για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αναφέροντας πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Βαρβιτσιώτης: Περιμένουμε να ακούσουμε σοβαρές προτάσεις από τους ακτοπλόους
Για τις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τη σύσκεψη που έγινε χθες, στο Μαξίμου, με εκπροσώπους της Ένωσης Ακτοπλόων μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει σοβαρές προτάσεις.

«Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις» τόνισε ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Για το τι προέκυψε από το συνάντηση με ακτοπλόους, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Η ακτοπλοϊκή αγορά είναι απελευθερωμένη από το 2005. Υπάρχει ελεύθερη δρομολόγηση και οι εταιρείες μπορούν να έχουν τα τιμολόγια που θέλουν και να τα δίνουν στο κοινό.

Υπάρχουν νησιά που φτάνουν πολλά πλοία από διάφορες εταιρείες και εκεί υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές. Υπάρχουν εισιτήρια από 30 ευρώ έως 70 ευρώ, ανάλογα με το πλοίο που θέλει να ταξιδέψει ο επιβάτης. Εκεί είμαστε ικανοποιημένοι από τις τιμές.

Εκεί υπάρχει ανταγωνισμός. Όπου όμως υπάρχει μονοπώλιο, δεν υπάρχει.

Κάναμε μια κουβέντα με τους ακτοπλόους. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά τους δεν έχει περάσει πολύ καλά. Ο covid ήταν βαρύς για ακτοπλοΐα και οι εταιρείες δεν ήταν εύκολο να καλύψουν τη ζημιά των δύο ετών, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ».

Για το αν άργησε η κυβέρνηση να ενεργήσει, αφού έχουν κλειστεί τα εισιτήρια για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Υπολογίζεται ότι στο επόμενο δίμηνο θα διακινηθούν 4 εκατ. άνθρωποι. Έχουν πουληθεί 1 εκατ. εισιτήρια και από αυτούς, ένα μεγάλο κομμάτι που έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους είναι γκρουπ ξένων. Οπότε μένει να κλειστούν ακόμη 3 εκατ. εισιτήρια.

Αυτό που συζητήσαμε με τους ακτοπλόους είναι ότι πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος της κρίσης, να έρθουν με πακέτα που δεν θα κάνουν αδύνατες τις διακοπές στους έλληνες πολίτες με στόχο να ικανοποιηθεί η οικογένεια που με 3-4 άτομα και με το αυτοκίνητό της θέλει να πάει διακοπές.

Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις.

Δεν είναι κάτι το οποίο το λέμε γιατί πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία αλλά γιατί δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση στη μείωση των καυσίμων και στη διατήρηση των τιμών των εισιτηρίων».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ισοδύναμο που αφορά στους μόνιμους κατοίκους των νησιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «έχουν καταβληθεί τα ποσά που αφορούν μέχρι και την περασμένη χρονιά και μένει η φετινή διαφορά».iEidiseis.gr