MY KTEO

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Έφη Αχτσιόγλου «καταλήγει» η Ομπρέλα μέσω… Τσακαλώτου – Αναζητείται ντιλ με τους πρώην Προεδρικούς


Στελέχη που έχουν αναφορά στον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ και Συνασπισμό φέρονται να έχουν συγκλίνει με την αριστερή πτέρυγα στην περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες που συντελούνται στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του νέου προέδρου και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου, φαίνεται ότι αρχίζουν να μορφοποιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η αριστερή πτέρυγα «Ομπρέλα», η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να στηριχθεί μεν σε πρώτο πλάνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ηγεσία του κόμματος, αλλά με σκοπό να προωθηθεί τελικά η Έφη Αχτσιόγλου.

Πρόκειται περισσότερο για έναν τακτικισμό, ώστε να μην φανεί ότι η αριστερή πτέρυγα, που είναι και μειοψηφία στα συλλογικά όργανα, επιβάλλει τον εκλεκτό της, αλλά ότι αποδέχεται τη «μέση» λύση, στο πρόσωπο της κυρίας Αχτσιόγλου, η οποία ανήκει σε μία ενδιάμεση εσωκομματική ομάδα, που είχε αναφορά και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Γεγονός είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι πραγματικά για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα δεν είναι κάνουν και… ουρά!

Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος δείχνει απρόθυμος, αν και υπό προϋποθέσεις θα ήταν μία περίπτωση, κυρίως για το δύσκολο μεταβατικό διάστημα έως και τις ευρωεκλογές. Αλλά, από τη στιγμή που είναι στην κούρσα η κυρία Αχτσιόγλου, τυχόν υποψηφιότητά του θα ήταν τεράστια έκπληξη και μάλλον με ισχνές πιθανότητες επικράτησης – γι’ αυτό και το αριστερό μπλοκ προτιμά ως «τελική λύση» τη νεαρή πρώην υπουργό Εργασίας.

Αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης, που ακούστηκε έντονα, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον ως τώρα. Τουναντίον οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει παραχωρήσει την προτεραιότητα στην κυρία Αχτσιόγλου.

Το ερώτημα με τη στάση της πάλαι ποτέ προεδρικής τάσης, η οποία είναι πια πολυδιασπασμένη, καίτοι πλειοψηφική στα όργανα, είναι ακόμα αναπάντητο.

Το «βάσανό» τους είναι ότι δεν υπάρχει προφανής υποψήφιος από την πλευρά αυτή.

Η Ρένα Δούρου ή ο Νίκος Παππάς φαντάζουν «δύσκολες» περιπτώσεις για τον πρώτο ρόλο.

Στελέχη που έχουν αναφορά στον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ και Συνασπισμό φέρονται να έχουν συγκλίνει με την αριστερή πτέρυγα στην περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου.

Άλλα στελέχη όμως μοιάζουν να αναζητούν ακόμα ένα πεδίο συμφωνίας για την επόμενη ημέρα.

Αυτή η ομάδα είναι κυρίως πασοκογενείς, που βλέποντας ότι το κόμμα μπορεί να στραφεί προς τα αριστερά και όχι προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και τη σοσιαλδημοκρατία, νιώθουν όλο και πιο ξένοι, καθώς προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε μία συνθετική πολιτική από το προοδευτικό κέντρο έως την ριζοσπαστική αριστερά. Μία πολιτική που δύσκολα θα έχει μία αυριανή ηγεσία, προερχόμενη ή και στηριζόμενη καθοριστικά από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.



iEidiseis.gr