MY KTEO

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Εργασία συνταξιούχου: Τα σενάρια, τα κίνητρα και το παράθυρο για τους μετακλητούς…


«Καύσιμη ύλη» για τις επιχειρήσεις οι συνταξιούχοι που θα εργάζονται.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Ένας φαύλος κύκλος χαμηλών μισθών και φτωχικών συντάξεων έχει μπλοκάρει την ελληνική αγορά εργασίας.

Η δε κυβέρνηση συνεχίζει να χειρίζεται το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μέσω χαμηλών μισθών. Αυτή τη φορά και μέσω της επαναπρόσληψης των… συνταξιούχων. Καταργώντας το πέναλτι (-30% στις αποδοχές) στον συνταξιούχο που αναλάμβανε εργασία…

Ίσως οι συνταξιούχοι, στο βαθμό που δεν απολαμβάνουν και ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές, είναι η καλύτερη «καύσιμη ύλη» για τις επιχειρήσεις. Οι οποίες στηρίζουν, σχεδόν αποκλειστικά, την ανταγωνιστικότητα τους στους ξεδιάντροπα χαμηλούς μισθούς.

Ποιο είναι το πρόβλημα:
-Οι χαμηλές αμοιβές, σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια, την χαμηλή εξειδίκευση και τα μικροεπιδόματα, αποτρέπουν τους α(ν)έργους να βγουν μαζικά στην αγορά εργασίας.

-Οι επιχειρήσεις δεν επιχειρούν να δώσουν σημαντικές αυξήσεις φοβούμενοι τον ανταγωνισμό στο βαθμό που δεν υφίστανται ουσιαστικοί έλεγχοι ως προς την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (ασφάλιση, ελάχιστα δικαιώματα). Κοντολογίς, όποιος παράγει με «γκρίζα» εργασία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ανταγωνιστικότητα μισθών
-Δεν υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες, ουσιαστικά, μένουν εκτός τραπεζικού συστήματος. Έτσι τέθηκαν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

Κατά συνέπεια δεν καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό για την αναγκαία τεχνολογική αναβάθμιση.

-Η κυβέρνηση, τη υποδείξει της επιχειρηματικής σκηνής, «βλέπει» για το 2027 το «ξεπάγωμα» των 3ετιών (να μείνει σταθερά για 14-16 μήνες η ανεργία κάτω του 10% ώστε να αποφασιστεί κάτι τέτοιο). Άρα δεν υπάρχει περιθώριο οικονομικής ανέλιξης του εργαζόμενου, βασικό κριτήρια για την ενεργοποίηση ενός ανέργου…

Σε αυτό το περιβάλλον έλλειψης εξειδικευμένων εργατικών χεριών με μόνιμη την επιδίωξη για εύρεση εργαζομένων… ελαχίστων δικαιωμάτων και μικρού κόστους, η κυβέρνηση στρέφεται προς την… αξιοποίηση των συνταξιούχων.

Σχεδιάζει την κατάργηση του πέναλτι -30% στη σύνταξη ώστε να γίνει πιο ελκυστική η… ενεργός γήρανση (ανάληψη εργασίας από τους συνταξιούχους). Και αυτό καθώς:
α/Ξέρουν τη δουλειά.
β/Εφόσον δεν τους φτάνει η σύνταξη, είναι πρόθυμοι να εργαστούν και με… λιγότερα.

Ημέτεροι
γ/Καλύπτονται οι πιέσεις των ημετέρων που επιθυμούν μαζικά να «τακτοποιηθούν» για 2-3 χρόνια στο δημόσιο σαν σύμβουλοι και μετακλητοί (σήμερα οι κάτω των 62 ετών συνταξιούχοι χάνουν τη σύνταξη τους σε περίπτωση τοποθέτησης στο δημόσιο…)
δ/Ιδεολογικά η ΝΔ αποφεύγει την πολιτική πίεση από την ακραία πτέρυγα της δεξιάς πολυκατοικίας (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες κ.α.) ότι φέρνει μαζικά στην χώρα μετανάστες και παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων κ.λπ.

Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν κάποιο πέναλτι (ανάληψης εργασίας από συνταξιούχο), από την πλευρά της εργασίας. Ας πούμε μειωμένες αποδοχές.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι προδήλως προβληματικό και αντισυνταγματικό αφού θα πρόκειται για:

Υποκατώτατη αμοιβή
1.Μικρότερη αμοιβή για ίδια εργασία.

2. Επαναφορά μιας μορφής υποκατώτατης αμοιβής (από τους νέους της περιόδου 2012-18, τώρα στους συνταξιούχους).

3.Οι αμοιβές πάνω από 1.600 ευρώ μεικτά το μήνα (σύνταξη και μισθός) φορολογούνται ήδη με 32%, συν την παρακράτηση εισφορών 15%. Τυχόν πέναλτι ακόμη και 10% στις αμοιβές από την εργασία σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα απολέσει 6 στα 10 ευρώ (57%)

4.Δεν μπορεί να τεθεί «αντικίνητρο» στον ελεύθερο επαγγελματία που επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται στην επιχείρησή του…

5.Η απουσία αξιολόγησης επιτρέπει σε πολλούς εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να συνεχίζουν να εργάζονται και, ταυτόχρονα, να λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Προϋπόθεση απασχόλησης ενός συνταξιούχου στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να είναι η προηγούμενη παραίτηση του από την υπηρεσία…

Σημ.: Η πρόβλεψη για μειωμένες αμοιβές εργαζόμενου συνταξιούχου μπορεί να ισχύσει μόνο για τις αμοιβές των ποικιλώνυμων συμβούλων που στριμώχνεται στις πύλες των υπουργείων προς τακτοποίηση στην… μοντέρνα εκδοχή του «επιτελικού» κράτους.



iEidiseis.gr