MY KTEO

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ρεύμα: Γιατί σταματά από τον Οκτώβριο η επιδότηση στους λογαριασμούς


Η Κομισιόν έχει δώσει κατεύθυνση για διακοπή των οικονομικών μέτρων στήριξης, δηλαδή των επιδοτήσεων, που αφορούν στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τον Οκτώβριο σταματά η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, εξήγησε την Κυριακή (09/07) γιατί πρόκειται να συμβεί αυτό.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο MEGA, ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε: «Για τους λογαριασμούς έχουμε φτιάξει ένα σύστημα καινοτόμο, το οποίο έλεγε ότι είχαμε βάλει μία τιμή-στόχο – αυτή η οποία ήταν ουσιαστικά πριν από την κρίση. Κάθε μήνα παρακολουθούμε τις τιμές, τις οποίες υποχρεώσαμε τους παρόχους να τις ανακοινώνουν 10 ημέρες πριν από τη έναρξη του μήνα, για τον επόμενο μήνα, και με αυτόν τον τρόπο ξέραμε το επίπεδο της επιδότησης που θα κατέβαζε την τιμή στην τιμή-στόχο, την οποία έβαζε το Υπουργείο Ενέργειας».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Τώρα που ο πληθωρισμός έχει πέσει και έχει πέσει κυρίως από την ενέργεια, οι τιμές από μόνες τους είναι στην τιμή-στόχο, επομένως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο. Όσο είναι 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα και κάτω, δεν θα συνεχίζουμε να επιδοτούμε. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε την κρίση, το σύστημα ωστόσο θα παρακολουθεί τις τιμές εάν ανέβουν ξανά».

Η έκθεση της Κομισιόν για τις τιμές σε ρεύμα – ενέργεια
Πάντως, σε σχετική πρόσφατη έκθεσή της, η Ε.Ε. επεσήμανε ότι πλέον δεν υπάρχει ανάγκη για παράταση των μέτρων εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των οικονομικών μέτρων στήριξης, δηλαδή οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, που έδωσαν «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παραταθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Έπειτα από αυτή την απόφαση, λοιπόν, έγιναν γνωστές οι συστάσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης και να επικεντρωθούν στη μείωση των δαπανών από το 2024.

Από την άλλη, τα μέτρα εξοικονόμησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου παραμένουν σε ισχύ ενάντια στον κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού και έχουν παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον υποχωρήσει από τα 350 ευρώ και εκτιμάται ότι δεν είναι πιθανό να επανεμφανιστούν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε νέα εκτόξευση των τιμών τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον μειωθεί σε λιγότερο από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.



iEidiseis.gr