MY KTEO

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Καύσωνας: Η ιδανική θερμοκρασία του κλιματιστικού που προτείνουν οι ειδικοί


Εν αναμονή του καύσωνα. Μέτρα και συστάσεις για το κλιματιστικό, οι επικίνδυνες ώρες για δραστηριότητες.

Διυπουργική σύσκεψη για τον καύσωνα θα γίνει αύριο προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τις δύσκολες μέρες του καύσωνα που καταφθάνουν σε λίγα 24ωρα, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ήδη, οι μετεωρολόγοι έχουν δώσει τις προγνώσεις τους από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, και σειρά έχουν πάρει οι γιατροί που κάνουν συστάσεις για το ποιοι κινδυνεύουν και τι πρέπει να κάνουμε στις ακραίες θερμοκρασίες.

Ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ για το τι να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και έδωσε τις κατάλληλες θερμοκρασίες για τη χρήση του κλιματιστικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Φυσικά τον κλιματισμό, είναι καλό να τον χρησιμοποιούμε εάν έχουμε κλιματιστικά. Δεν είναι ανάγκη να το βάλουμε στους 18 ή 19 βαθμούς. Ούτως ή άλλως αν βγούμε έξω, η διαφορά της θερμοκρασίας θα είναι τεράστια, μία άνετη θερμοκρασία 23-24 βαθμών είναι εντάξει. Εάν δεν έχουμε κλιματιστικά, ένας ανεμιστήρας και συχνά ντους με δροσερό νεράκι, μπορούν κάλλιστα να μειώσουν τις συνέπειες.»

Βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και μη επιβάρυνσης του συστήματος. Επομένως, υπάρχουν και οι ειδικοί εκείνοι που αναφέρουν πως καλό θα είναι να έχετε το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς σταθερά, ακόμα και καθόλη τη διάρκεια της μέρας.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
Από την ακραία ζέστη προκαλούνται διάφορες ασθένειες. Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η θερμοπληξία και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

«Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπερνά τους 40 βαθμούς περίπου, και εκεί αρχίζουν να καταρρέουν οι μηχανισμοί σας» έχει αναφέρει η Τζούντιθ Λίντεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης και καθηγήτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (συχνά πάνω από 40 βαθμούς)
  • Ζάλη
  • Κεφαλαλγία
  • Ναυτία ή εμετοί
  • Διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας ή της συμπεριφοράς που κυμαίνονται από σύγχυση, ευερεθιστότητα ή διέγερση, διαταραχές ομιλίας και ψευδαισθήσεις μέχρι σπασμούς ή κώμα
  • Ερυθρό, θερμό και συχνά ξηρό δέρμα (σπανιότερα υγρό, όταν η θερμοπληξία είναι αποτέλεσμα έντονης σωματικής άσκησης)
  • Έντονη ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια ή/και δύσπνοια
  • Υπόταση, λιποθυμική τάση


iEidiseis.gr