MY KTEO

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Το καλάθι της ΔΕΘ και ο «Άγιος Βασίλης» - Οι… πληγές που πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση


Όπως όλα δείχνουν φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι εντελώς διαφορετική λόγω αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν και την οικονομία, αλλά και τον κοινωνικό ιστό.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός ούτε μπορεί, ούτε θέλει να εμφανιστεί ως ο «μάγος με τα δώρα» μπαίνοντας στην διαδικασία ανεξέλεγκτων οικονομικών παροχών. Γι΄αυτό και το υπουργείο Οικονομικών έχει φροντίσει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κώστας Χατζηδάκης, επιμένει σε κάθε ευκαιρία να λέει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα παίξει τον ρόλο του «πολιτικού Αϊ-Βασίλη» και ότι όλα τα μέτρα που εξαγγέλλονται θα πρέπει να είναι συμβατά με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Ο κ. Χατζηδάκης «βλέπει μακριά» και ξέρει πολύ καλά ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ήδη έχουν επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό του κράτους. Ένα δεύτερο πλαίσιο εντός του οποίου υποχρεούται να κινηθεί η οικονομική πολιτική - και δεν πρέπει να μας διαφεύγει - για το υπόλοιπο του 2023 και το 2024 είναι αυτό που θέτουν οι Βρυξέλλες. Ποιο είναι αυτό;

Τόσο σε επίπεδο Eurogroup όσο και σε επίπεδο Commission, μέσω των κατευθυντήριων γραμμών, έχουν τεθεί περιορισμοί. Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει ότι τα μέτρα στήριξης κατά των συνεπειών του κορονοϊού και της ακρίβειας θα πρέπει σταδιακά να περιοριστούν και αν είναι δυνατόν να αποσυρθούν τελείως μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πρακτικά δηλαδή στη φετινή ΔΕΘ θα πρέπει να περιμένουμε μια παράταση των μέτρων στήριξης μέχρι και το τέλος του χρόνου, ίσως με λιγότερους δικαιούχους από όσους αφορούν σήμερα, αν οι πληθωριστικές πιέσεις από καύσιμα και τρόφιμα ενταθούν. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να περιμένουμε μια δεύτερη παράταση του market pass ως το τέλος του χρόνου με αλλαγή των εισοδηματικών και των περιουσιακών κριτηρίων. Τη συνέχιση της επιδότησης των αυξήσεων των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ίσως και σε μόνιμη βάση, για χαμηλές καταναλώσεις και μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους. Θαύματα δεν μπορούν αν γίνουν. Όμως Η 5η ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη από την θέση του πρωθυπουργού θα κινηθεί σαφέστατα και γύρω από τη σκληρή κριτική που έχει δεχθεί για την διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και συνολικά για την λειτουργία του αποκαλούμενου επιτελικού κράτους. Σε πρώτο χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να πείσει ότι έχει ήδη δρομολογήσει σημειακές παρεμβάσεις στην Πολιτική Προστασία και στη μεγάλη εικόνα να εξηγηθεί η «ευρωπαϊκή» κατεύθυνση αυτού του εκσυγχρονισμού με παραδοχές για τους τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί. Ο πρωθυπουργός θέλει αν όχι να γυρίσει, τουλάχιστον να μετριάσει το αρνητικό κλίμα των ημερών, πείθοντας εκ νέου την κοινωνία για την «αποτελεσματικότητά» της κυβέρνησής του. Πάνω σε αυτό τον καμβά πρέπει να ξεδιπλώσει και το πρόγραμμά του για τις αλλαγές σε όλο το δημόσιο, από την Αστυνομία μέχρι την πυροσβεστική, αφού εκτός από τις φωτιές κάηκε αρκετό πολιτικό λίπος και από τα λάθη της ΕΛΑΣ στο μακελειό της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι πληγές αυτές πρέπει να κλείσουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το δεύτερο καθοριστικό σημείο είναι ότι η ΔΕΘ έρχεται ύστερα από μια σαρωτική εκλογική νίκη της ΝΔ αλλά είναι ταυτόχρονα προεκλογική εν όψει των αναμετρήσεων του Οκτωβρίου και ενώ ο εκλογικός κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και τις ευρωεκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται από το ενδεχόμενο οι προσεχείς κάλπες να λειτουργήσουν ως πεδίο έκφρασης απογοήτευσης, ενώ θέλουν στο κυβερνητικό πλευρό συνολικά τους περιφερειάρχες και τους περισσότερους δημάρχους.



newsbomb.gr